Jesienna zupa fasolowa

Autor: Ewa Sidor

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 kilogram

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę typu Jaś moczymy przez noc. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego.Gdy fasola jest prawie miękka dodajemy starta na tarce marchewkę i przecier pomidorowy .Zagotowujemy.

Krok 2

Dodajemy bulion drobiowy knorr ,majeranek przyprawę do dań z fasoli ,doprawiamy pieprzem . Dodajemy cukier do smaku.

Krok 3

Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Kiełbasę kroimy podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy . Zagotowujemy .Lekko zaciągamy mąką . Dodajemy posiekany koperek

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienna zupa fasolowaJesienna zupa fasolowa

Dobrą propozycją na jesienną zupę będzie fasolowa. Przygotowana według proponowanego przepisu charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również efektownym wyglądem. Jej podstawę stanowi bulion drobiowy, którego smak uatrakcyjnia się dodatkiem smażonej na patelni kiełbasy. Możesz wybrać swój ulubiony rodzaj albo wykorzystać jej miks. Świetnie sprawdzi się również boczek. Urozmaicenie smaku przyniesie przesmażenie mięsa z poszatkowaną cebulą. Pomidorowy posmak i intensywnie czerwoną barwę zapewni zupie koncentrat pomidorowy, który możesz zastąpić obranymi ze skórki i przetartymi pomidorami. Jeśli zdecydujesz się na taki wariant, pamiętaj, by świeżych pomidorów dodać więcej, ich smak jest bowiem mniej wyrazisty. Nie można, oczywiście, zapomnieć o głównym składniku tej zupy – fasoli. Odpowiednią jej odmianą będzie Jaś, której biała barwa znakomicie kontrastuje z kolorem użytych pomidorów. Gotową zupę warto właściwie doprawić. Sprawdzi się cząber i majeranek, które będą komponowały się nie tylko z warzywem, ale również z kiełbasą. Dobrą propozycją jest również użycie niewielkiej ilości pieprzu: kajeńskiego i czarnego. Wymienione przyprawy nadadzą zupie odrobinę pikanterii. Serwuj ją z ugotowanymi wcześniej ziemniakami, groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Zobacz, jak łatwo ugotujesz smaczną zupę z pomocą naszego przepisu.