Koperkowa zupa z fasolą jaś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienna zupa fasolowa

Autor: Ewa Sidor

ratingratingratingratingrating

3

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 kilogram

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę typu Jaś moczymy przez noc. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego.Gdy fasola jest prawie miękka dodajemy starta na tarce marchewkę i przecier pomidorowy .Zagotowujemy.

Krok 2

Dodajemy bulion drobiowy knorr ,majeranek przyprawę do dań z fasoli ,doprawiamy pieprzem . Dodajemy cukier do smaku.

Krok 3

Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Kiełbasę kroimy podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy . Zagotowujemy .Lekko zaciągamy mąką . Dodajemy posiekany koperek

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienna zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienna zupa fasolowaJesienna zupa fasolowa

Dobrą propozycją na jesienną zupę będzie fasolowa. Przygotowana według proponowanego przepisu charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również efektownym wyglądem. Jej podstawę stanowi bulion drobiowy, którego smak uatrakcyjnia się dodatkiem smażonej na patelni kiełbasy. Możesz wybrać swój ulubiony rodzaj albo wykorzystać jej miks. Świetnie sprawdzi się również boczek. Urozmaicenie smaku przyniesie przesmażenie mięsa z poszatkowaną cebulą. Pomidorowy posmak i intensywnie czerwoną barwę zapewni zupie koncentrat pomidorowy, który możesz zastąpić obranymi ze skórki i przetartymi pomidorami. Jeśli zdecydujesz się na taki wariant, pamiętaj, by świeżych pomidorów dodać więcej, ich smak jest bowiem mniej wyrazisty. Nie można, oczywiście, zapomnieć o głównym składniku tej zupy – fasoli. Odpowiednią jej odmianą będzie Jaś, której biała barwa znakomicie kontrastuje z kolorem użytych pomidorów. Gotową zupę warto właściwie doprawić. Sprawdzi się cząber i majeranek, które będą komponowały się nie tylko z warzywem, ale również z kiełbasą. Dobrą propozycją jest również użycie niewielkiej ilości pieprzu: kajeńskiego i czarnego. Wymienione przyprawy nadadzą zupie odrobinę pikanterii. Serwuj ją z ugotowanymi wcześniej ziemniakami, groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Zobacz, jak łatwo ugotujesz smaczną zupę z pomocą naszego przepisu.