Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

Autor: justchopped.pl justchopped.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusemPieczony kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

Harissa to bardzo ostra, popularna w krajach Maghrebu pasta z papryczek chilli, czosnku i oliwy. Często dodaje się do niej świeżą kolendrę, pomidory oraz kminek i kumin. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, curry i grillowanych warzyw. My proponujemy ja jako składnik marynaty. Wystarczy wymieszać ją z jogurtem naturalnym i następnie posmarować nią kawałki kurczaka i upiec. Efekt? Piorunujący, soczysty kurczak, orzeźwiająco pikantnej marynacie.