Kanapka z białym serem

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 0 kJ / 293 Kcal | 15 % |
Tłuszcz | 6.8 g | 10 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.5 g | 12 % |
Węglowodany | 46.4 g | 18 % |
w tym cukry | 4.7 g | 5 % |
Błonnik | 4 g | - |
Białko | 14.9 g | 30 % |
Sól | 0.5 g | 8 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 225 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Polane miodem plastry sera podawaj z pieczywem posmarowanym margaryną.
Posiłek jest źródłem: witaminy E, ryboflawiny, folianów, witaminy B12 i fosforu.
Gotowy na drugie śniadanie? Dzisiejszym bohaterem jest kanapka z serem białym – smacznym i puszystym. Trudno mu się oprzeć! Znakomicie czuje się w towarzystwie chrupkiego ciemnego pieczywa typu graham. Śmiało polej kanapkę miodem i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.
Dla kogo? Kanapka z serem białym to idealna przekąska dla osób lubiących połączenia nabiału ze słodkimi dodatkami.
Na zdrowie! Tak zbilansowane danie to doskonałe źródło fosforu (1 porcja to 218,8 mg, czyli 31% RDA), który wraz z wapniem pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Nie zapominajmy także o dobrych tłuszczach zawartych w margarynie Flora Oryginal, które korzystnie wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi.
Czy wiesz, że? Ser biały to produkt znany nam już od dawien dawna. Lepiej wybierać twaróg chudy, aby ograniczyć spożycie niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, a dobre tłuszcze uzupełnić smarując pieczywo dobrej jakości miękką margaryną.