Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Potrawka z kalafiora

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

11

156 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

6 sztuk

4 łyżeczki

2 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Drobno posiekaną cebulę podsmaż na patelni na Rama smaż jak szef kuchni. Dodaj pokrojone w kostkę kawałki pomidora, przeciśnięty czosnek i fix Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne. Podduś całość na wolnym ogniu.

Potrawka z kalafiora - Krok 1

Krok 2

Ugotowanego kalafiora polej sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Podawaj z pieczywem.

Potrawka z kalafiora - Krok 2
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, witaminy A, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, witaminy, C, folianów, żelaza, wapnia, magnezu, niacyny

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kalafioraPotrawka z kalafiora

Potrawka z kalafiora w sosie pomidorowym to warzywna alternatywa dla mięsnych dań. Kalafior znakomicie zaspokaja apetyt, a dodatek sosu pomidorowego idealnie wzbogaca smak całej potrawy. Polecamy serwować posiłek wraz z żytnim chlebem pełnoziarnistym. Kolacja, że palce lizać!

Dla kogo? Przepis został stworzony z myślą o osobach, które uwielbiają warzywa pod każdą postacią. Receptura idealna zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich szukających inspiracji do przyrządzania bezmięsnych potraw. Zachęcamy do eksperymentowania.

Na zdrowie! Warzywa to samo zdrowie – znajdziesz ich tu aż 600 g. Do ich jedzenia zawsze zachęcały nas mamy i babcie, nieustannie polecają je także dietetycy oraz specjaliści ds. żywienia. Co daje nam potrawka kalafiorowa? Danie stanowi m.in. bogate źródło potasu (jedna porcja to 1412,2 mg, czyli 71% RWS), tak potrzebnego do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Czy wiesz, że? Jak przyrządzić kalafiora? Najpierw główkę warzywa podziel na różyczki. Pamiętaj, aby warzywo gotować na parze, bez przykrycia, jednak nie dłużej niż przez 3 – 4 minuty. Długotrwałe gotowanie sprawi, że zacznie on wydzielać nieprzyjemny zapach oraz straci wiele składników odżywczych.