Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

123 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 plastry

10 sztuk

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane jajka zetrzyj na tarce i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną wędliną.

Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - Krok 1

Krok 2

Pieczywo posmaruj margaryną Flora ProActiv.

Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - Krok 2

Krok 3

Na kanapki nakładaj pastą jajeczną. Podawaj z ogórkiem kwaszonym.

Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, magnezu, żelaza, cynku, witaminy B1, miedzi, witaminy B2, witaminy B12, witaminy, A, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywoKanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo

Kanapka z pastą jajeczną to sposób na smaczne, ale jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Smak posiłku znakomicie wzbogaci kwaszony ogórek bez potrzeby solenia.

Dla kogo?

W tak skomponowanym śniadaniu z pewnością zasmakują wielbiciele jajek - łatwa w przygotowaniu pasta jajeczna stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy. Zadowoleni będą także tradycjonaliści preferujący kanapki na rozpoczęcie dnia.

Na zdrowie!

Ten posiłek to źródło łatwo przyswajalnego białka (20,8 mg, czyli 42% RWS). Obecne w daniu jajko dostarczy nam tak zwanego wzorcowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, także te których nasz organizm nie może samodzielnie wytworzyć. Dlatego tak istotne jest zaopatrywanie się w nie wraz z pożywieniem.

Czy wiesz, że?

Kiszenie, to metoda konserwacji żywności dzięki fermentacji mlekowej. Stanowi ona jeden z najstarszych znanych sposobów utrwalania żywności. W Polsce najczęściej kisimy ogórki oraz kapustę, ale temu procesowi możemy też poddać paprykę, buraki czy pomidory.