Kanapka z pastą jajeczną, ogórek kwaszony, pieczywo

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1543.9 kJ / 369 Kcal | 18 % |
Tłuszcz | 15.2 g | 22 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 4.3 g | 22 % |
Węglowodany | 43.9 g | 17 % |
w tym cukry | 1.4 g | 2 % |
Błonnik | 7.3 g | - |
Białko | 20.8 g | 42 % |
Sól | 3.7 g | 62 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 340 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Ugotowane jajka zetrzyj na tarce i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną wędliną.
- Krok 2Pieczywo posmaruj margaryną Flora ProActiv.
- Krok 3Na kanapki nakładaj pastą jajeczną. Podawaj z ogórkiem kwaszonym.
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, magnezu, żelaza, cynku, witaminy B1, miedzi, witaminy B2, witaminy B12, witaminy, A, witaminy D, folianów.
Kanapka z pastą jajeczną to sposób na smaczne, ale jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Smak posiłku znakomicie wzbogaci kwaszony ogórek bez potrzeby solenia.
Dla kogo?
W tak skomponowanym śniadaniu z pewnością zasmakują wielbiciele jajek - łatwa w przygotowaniu pasta jajeczna stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy. Zadowoleni będą także tradycjonaliści preferujący kanapki na rozpoczęcie dnia.
Na zdrowie!
Ten posiłek to źródło łatwo przyswajalnego białka (20,8 mg, czyli 42% RWS). Obecne w daniu jajko dostarczy nam tak zwanego wzorcowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, także te których nasz organizm nie może samodzielnie wytworzyć. Dlatego tak istotne jest zaopatrywanie się w nie wraz z pożywieniem.
Czy wiesz, że?
Kiszenie, to metoda konserwacji żywności dzięki fermentacji mlekowej. Stanowi ona jeden z najstarszych znanych sposobów utrwalania żywności. W Polsce najczęściej kisimy ogórki oraz kapustę, ale temu procesowi możemy też poddać paprykę, buraki czy pomidory.