
Składniki
450 gramów
1 litr
200 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
200 gramów
5 łyżek
2 łyżki
250 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopiony tłuszcz z miodem, mąkę, sodę i śmietanę . Wyrobić ciasto. Rozwałkować na 3 placki. Każdy piec osobno 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 2
Kaszę mannę ugotować na mleku na gęsto i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce kaszy i śmietany. Zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Placki przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej