
Składniki
250 gramów
200 gramów
4 łyżki
250 gramów
2 łyżeczki
70 mililitrów
2 sztuki
70 mililitrów
1 kilogram
500 mililitrów
2 sztuki
500 mililitrów
400 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. W drugiej misce roztrzepać jajka, mleko, colę, roztopione i ostudzone masło. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać rózgą. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach ok. 25x38cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Krok 2
Śliwki odpestkować i wrzucić je do garnka. Zalać wodą i dodać cukier. Pod przykryciem doprowadzić je do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Następnie zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować, zdjąć z palnika, dodać galaretki i intensywnie mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia (zajmie to nawet kilka godzin). Tężejący mus wylać na ciasto czekoladowe i włożyć do lodówki.
Krok 3
Śmietankę przelać do garnuszka i mocno podgrzać (ale nie wolno jej zagotować). Zdjąć z palnika, dodać drobno posiekaną czekoladę i poczekać 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu. Bardzo mocno schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem na sztywno. Wyłożyć na mus śliwkowy. Włożyć do lodówki do stężenia. Ciasto można udekorować czekoladą lub kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej