Kostka czekoladowo-śliwkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kostka czekoladowo-śliwkowa

Autor: Aleksandra Nalewajko

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

4 łyżki

250 gramów

2 łyżeczki

70 mililitrów

2 sztuki

70 mililitrów

1 kilogram

500 mililitrów

2 sztuki

500 mililitrów

400 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. W drugiej misce roztrzepać jajka, mleko, colę, roztopione i ostudzone masło. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać rózgą. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach ok. 25x38cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.

Krok 2

Śliwki odpestkować i wrzucić je do garnka. Zalać wodą i dodać cukier. Pod przykryciem doprowadzić je do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Następnie zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować, zdjąć z palnika, dodać galaretki i intensywnie mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia (zajmie to nawet kilka godzin). Tężejący mus wylać na ciasto czekoladowe i włożyć do lodówki.

Krok 3

Śmietankę przelać do garnuszka i mocno podgrzać (ale nie wolno jej zagotować). Zdjąć z palnika, dodać drobno posiekaną czekoladę i poczekać 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu. Bardzo mocno schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem na sztywno. Wyłożyć na mus śliwkowy. Włożyć do lodówki do stężenia. Ciasto można udekorować czekoladą lub kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kostka czekoladowo-śliwkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kostka czekoladowo-śliwkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kostka czekoladowo-śliwkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kostka czekoladowo-śliwkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kostka czekoladowo-śliwkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kostka czekoladowo-śliwkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kostka czekoladowo-śliwkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kostka czekoladowo-śliwkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej