
Składniki
250 gramów
200 gramów
4 łyżki
250 gramów
2 łyżeczki
70 mililitrów
2 sztuki
70 mililitrów
1 kilogram
500 mililitrów
2 sztuki
500 mililitrów
400 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. W drugiej misce roztrzepać jajka, mleko, colę, roztopione i ostudzone masło. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać rózgą. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach ok. 25x38cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Krok 2
Śliwki odpestkować i wrzucić je do garnka. Zalać wodą i dodać cukier. Pod przykryciem doprowadzić je do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Następnie zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować, zdjąć z palnika, dodać galaretki i intensywnie mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia (zajmie to nawet kilka godzin). Tężejący mus wylać na ciasto czekoladowe i włożyć do lodówki.
Krok 3
Śmietankę przelać do garnuszka i mocno podgrzać (ale nie wolno jej zagotować). Zdjąć z palnika, dodać drobno posiekaną czekoladę i poczekać 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu. Bardzo mocno schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem na sztywno. Wyłożyć na mus śliwkowy. Włożyć do lodówki do stężenia. Ciasto można udekorować czekoladą lub kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej