Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami
łatwe
210 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Do przestudzonej kaszy dodaj posiekane zioła.

Krok 2
Fix wymieszaj w 150 ml ciepłej wody i odstaw na 3 minuty. Następnie wymieszaj dokładnie z ugotowaną kaszą.

Krok 3
Umytego kurczaka osusz i natrzyj wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do kurczaka. Następnie wypełnij jego środek przygotowaną kaszą i zepnij otwór wykałaczkami lub zszyj dratwą.

Krok 4
Kurczaka ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 70 minut. Po 35 minutach obróć kurczaka i piecz kolejne 35 minut. Upieczonego kurczaka podawaj z chrupiącymi sałatami lub np. mizerią.


Dobra rada:
Zamiast kaszy gryczanej możesz użyć innego rodzaju kaszy, np. pęczaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami
Chcesz przyrządzić smaczny obiad dla całej rodziny? Kurczak faszerowany kaszą będzie strzałem w dziesiątkę! Soczyste mięso i ciekawy środek to duet doskonały, o czym już wkrótce się przekonasz. Wystarczy 90 minut i kurczak nadziewany kaszą będzie gotowy. Recepturę już znasz, więc do dzieła!
Dla kogo?
Kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami to dosyć prosty sposób na mięso pieczone w całości. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by go przyrządzić. Wszystkie kroki znajdziesz w naszej recepturze, stosuj się do porad, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Kto wie, może kurczak faszerowany kaszą gryczaną na stałe zagości w Twoim menu?
Na jaką okazję?
Kurczak jest mięsem kruchym, delikatnym, nie wymaga długiej obróbki i wielogodzinnego marynowania. Sprawdzi się więc na każdą okazję, zarówno na uroczysty obiad, jak i codzienne danie. Nadziej go kaszą gryczaną i ziołami. Kasza ta ma charakterystyczny smak i zapach, który urozmaici delikatne w smaku mięso drobiowe.
Czy wiesz, że?
Jeśli wolisz użyć innej kaszy, np. gryczanej niepalonej albo jęczmiennej, to śmiało spróbuj. Wymieszaj ją ze świeżym rozmarynem i pietruszką, a następnie z rozrobionymi przyprawami do mięs. Dzięki temu kurczak pieczony z kaszą gryczaną będzie tworzył jednolitą masę. Nadziej nią mięso i zapiecz. Pamiętaj o tym, by dokładnie zaszyć otwór.
Dla urozmaicenia:
Pieczona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, mizerią i sosami. Dobry będzie na przykład ziołowy, czosnkowy lub majonezowy. Sprawdź nasz przepis na kurczaka nadziewanego kaszą gryczaną i ziołami, a swoją opinią podziel się w komentarzu.