
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 sztuki
4 łyżki
400 gramów
150 gramów
50 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj kurczęta, odetnij szyję i skrzydła. Przekrój wzdłuż na połówki.
Krok 2
Natrzyj przyprawami, polej sokiem i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.
Krok 3
Po godzinie polej masłem, zarumień z obydwu stron, skrop wodą i duś do miękkości pod przykryciem.
Krok 4
Umyj i wypestkuj brzoskwinie, zmiel na drobne cząstki wraz z papryką i dodaj do kurcząt pod koniec duszenia.
Krok 5
Ułóż kurczęta na półmisku, a do pozostałego sosu dodaj rum i polej nim mięso. Podawaj z ryżem i zieloną sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej