
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 sztuki
4 łyżki
400 gramów
150 gramów
50 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj kurczęta, odetnij szyję i skrzydła. Przekrój wzdłuż na połówki.
Krok 2
Natrzyj przyprawami, polej sokiem i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.
Krok 3
Po godzinie polej masłem, zarumień z obydwu stron, skrop wodą i duś do miękkości pod przykryciem.
Krok 4
Umyj i wypestkuj brzoskwinie, zmiel na drobne cząstki wraz z papryką i dodaj do kurcząt pod koniec duszenia.
Krok 5
Ułóż kurczęta na półmisku, a do pozostałego sosu dodaj rum i polej nim mięso. Podawaj z ryżem i zieloną sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























