Szynka w sosie borowikowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 szklanek

1 szczypta

2 łyżki

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso od szynki umyć , oczyścić z błonek. Ułożyć w garnku i zalać 4 szklankami wody. Dodać kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym nie przerywając ,, bulgotania" ( ma się gotować tak jak rosół ).Wyjąć mięso i odstawić by odpoczęło *. Pokroić na 4 porcje. W tym czasie zmieszać Sos borowikowy z 1 szklanką zimnej wody. Wlać do garnuszka . Dodać masło i zagotować. Dolać śmietankę i gotować na bardzo małym gazie kilka minut. Mięso polewać sosem i posypywać odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu . Ja podałam z drobną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Krok 2

* wywar z gotowania mięsa można ( a w zasadzie trzeba ) użyć na zupę .

0

Opinie o przepisie

Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej