Szynka w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka w sosie borowikowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 szklanek

1 szklanka

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso od szynki umyć , oczyścić z błonek. Ułożyć w garnku i zalać 4 szklankami wody. Dodać kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym nie przerywając ,, bulgotania" ( ma się gotować tak jak rosół ).Wyjąć mięso i odstawić by odpoczęło *. Pokroić na 4 porcje. W tym czasie zmieszać Sos borowikowy z 1 szklanką zimnej wody. Wlać do garnuszka . Dodać masło i zagotować. Dolać śmietankę i gotować na bardzo małym gazie kilka minut. Mięso polewać sosem i posypywać odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu . Ja podałam z drobną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Krok 2

* wywar z gotowania mięsa można ( a w zasadzie trzeba ) użyć na zupę .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej