
Składniki
6 szklanek
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso od szynki umyć , oczyścić z błonek. Ułożyć w garnku i zalać 4 szklankami wody. Dodać kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym nie przerywając ,, bulgotania" ( ma się gotować tak jak rosół ).Wyjąć mięso i odstawić by odpoczęło *. Pokroić na 4 porcje. W tym czasie zmieszać Sos borowikowy z 1 szklanką zimnej wody. Wlać do garnuszka . Dodać masło i zagotować. Dolać śmietankę i gotować na bardzo małym gazie kilka minut. Mięso polewać sosem i posypywać odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu . Ja podałam z drobną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Krok 2
* wywar z gotowania mięsa można ( a w zasadzie trzeba ) użyć na zupę .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej