Szynka w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka w sosie borowikowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 szklanek

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso od szynki umyć , oczyścić z błonek. Ułożyć w garnku i zalać 4 szklankami wody. Dodać kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym nie przerywając ,, bulgotania" ( ma się gotować tak jak rosół ).Wyjąć mięso i odstawić by odpoczęło *. Pokroić na 4 porcje. W tym czasie zmieszać Sos borowikowy z 1 szklanką zimnej wody. Wlać do garnuszka . Dodać masło i zagotować. Dolać śmietankę i gotować na bardzo małym gazie kilka minut. Mięso polewać sosem i posypywać odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu . Ja podałam z drobną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Krok 2

* wywar z gotowania mięsa można ( a w zasadzie trzeba ) użyć na zupę .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej