Szynka w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka w sosie borowikowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 szklanek

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso od szynki umyć , oczyścić z błonek. Ułożyć w garnku i zalać 4 szklankami wody. Dodać kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym nie przerywając ,, bulgotania" ( ma się gotować tak jak rosół ).Wyjąć mięso i odstawić by odpoczęło *. Pokroić na 4 porcje. W tym czasie zmieszać Sos borowikowy z 1 szklanką zimnej wody. Wlać do garnuszka . Dodać masło i zagotować. Dolać śmietankę i gotować na bardzo małym gazie kilka minut. Mięso polewać sosem i posypywać odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu . Ja podałam z drobną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Krok 2

* wywar z gotowania mięsa można ( a w zasadzie trzeba ) użyć na zupę .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka w sosie borowikowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jajka sadzone na warzywach
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej