
Składniki
240 gramów
300 gramów
1 sztuka
40 gramów
160 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umytą sałatę poszarp na małe kawałki i połącz z umytymi, obranymi i pokrojonymi warzywami (pomidorkami i ogórkiem).

Krok 2
Całość wymieszaj, dodaj kiełki i podprażonego na suchej patelni i ostudzonego słonecznika. Polej jogurtem. Podawaj z listkami świeżych ziół.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lekka sałatka warzywna
Warzywa powinny rządzić w naszym jadłospisie, o czym świadczy ich umiejscowienie w dolnej części Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Sposobem na włączenie ich do drugiego śniadania jest lekka sałatka warzywna. Przygotuj sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, pestki słonecznika i kiełki rzodkiewki. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym.
Dla kogo?
To przepis na doskonałą przekąskę dla osób, które chcą być fit - z takim drugim śniadaniem zbędne kilogramy nam niestraszne. Lekka sałatka warzywna - porcja tylko 78 kcal, sprawdzi się zarówno podczas domowego posiłku, jak i w czasie przerwy na lunch w biurze.
Na zdrowie!
Warzywna sałatka to spora dawka witaminy C (26,1 mg, czyli 33% RWS). Kwas askorbinowy odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto posiłek charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych. Dzięki temu danie wspomoże Cię w walce z podwyższonym stężeniem cholesterolu.
Czy wiesz, że?
Pestki słonecznika powinny na stałe zagościć w naszym menu. Odnajdziemy w nich nie tylko dobre nienasycone tłuszcze, ale także witaminę E. Już jedna łyżka zapewnia 22% dziennej rekomendowanej wartości pożycia (RWS).