
Składniki
240 gramów
300 gramów
1 sztuka
40 gramów
160 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umytą sałatę poszarp na małe kawałki i połącz z umytymi, obranymi i pokrojonymi warzywami (pomidorkami i ogórkiem).

Krok 2
Całość wymieszaj, dodaj kiełki i podprażonego na suchej patelni i ostudzonego słonecznika. Polej jogurtem. Podawaj z listkami świeżych ziół.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lekka sałatka warzywna
Warzywa powinny rządzić w naszym jadłospisie, o czym świadczy ich umiejscowienie w dolnej części Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Sposobem na włączenie ich do drugiego śniadania jest lekka sałatka warzywna. Przygotuj sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, pestki słonecznika i kiełki rzodkiewki. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym.
Dla kogo?
To przepis na doskonałą przekąskę dla osób, które chcą być fit - z takim drugim śniadaniem zbędne kilogramy nam niestraszne. Lekka sałatka warzywna - porcja tylko 78 kcal, sprawdzi się zarówno podczas domowego posiłku, jak i w czasie przerwy na lunch w biurze.
Na zdrowie!
Warzywna sałatka to spora dawka witaminy C (26,1 mg, czyli 33% RWS). Kwas askorbinowy odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto posiłek charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych. Dzięki temu danie wspomoże Cię w walce z podwyższonym stężeniem cholesterolu.
Czy wiesz, że?
Pestki słonecznika powinny na stałe zagościć w naszym menu. Odnajdziemy w nich nie tylko dobre nienasycone tłuszcze, ale także witaminę E. Już jedna łyżka zapewnia 22% dziennej rekomendowanej wartości pożycia (RWS).






























