Lekka sałatka warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka sałatka warzywna

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

240 gramów

300 gramów

1 sztuka

40 gramów

160 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą sałatę poszarp na małe kawałki i połącz z umytymi, obranymi i pokrojonymi warzywami (pomidorkami i ogórkiem).

Lekka sałatka warzywna - Krok 1

Krok 2

Całość wymieszaj, dodaj kiełki i podprażonego na suchej patelni i ostudzonego słonecznika. Polej jogurtem. Podawaj z listkami świeżych ziół.

Lekka sałatka warzywna - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka warzywnaLekka sałatka warzywna

Warzywa powinny rządzić w naszym jadłospisie, o czym świadczy ich umiejscowienie w dolnej części Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Sposobem na włączenie ich do drugiego śniadania jest lekka sałatka warzywna. Przygotuj sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, pestki słonecznika i kiełki rzodkiewki. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Dla kogo?

To przepis na doskonałą przekąskę dla osób, które chcą być fit - z takim drugim śniadaniem zbędne kilogramy nam niestraszne. Lekka sałatka warzywna - porcja tylko 78 kcal, sprawdzi się zarówno podczas domowego posiłku, jak i w czasie przerwy na lunch w biurze.

Na zdrowie!

Warzywna sałatka to spora dawka witaminy C (26,1 mg, czyli 33% RWS). Kwas askorbinowy odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto posiłek charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych. Dzięki temu danie wspomoże Cię w walce z podwyższonym stężeniem cholesterolu.

Czy wiesz, że?

Pestki słonecznika powinny na stałe zagościć w naszym menu. Odnajdziemy w nich nie tylko dobre nienasycone tłuszcze, ale także witaminę E. Już jedna łyżka zapewnia 22% dziennej rekomendowanej wartości pożycia (RWS).