Łosoś saute z musem warzywnym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

103

1227 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój na mniejsze porcje, oprósz go solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.

Łosoś saute z musem warzywnym  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie w garnku rozgrzej Ramę, podsmaż na niej cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć ugotowany zielony groszek, podlej go 100 ml wody. Gotuj aż woda prawie zupełnie odparuje, następnie dodaj śmietanę.

Łosoś saute z musem warzywnym  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj jeszcze 2-3 minuty, po czym groszek razem z sosem przełóż do kielicha miksera. Rozdrobnij dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito. Powstały w ten sposób mus dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Łosoś saute z musem warzywnym  - Krok 3

Krok 4

Zamarynowanego łososia usmaż na rozgrzanej Ramie, aby ryba nie została pozbawiona naturalnego smaku i aromatu. Smaż go po 4 minuty z każdej strony, aż dojdzie w środku. Na koniec smażenia skrop rybę nieco sokiem z cytryny i dodaj posiekaną bazylię. Podawaj z musem z groszku.

Łosoś saute z musem warzywnym  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować mus z bobu.

16

Opinie o przepisie

  • Barbara Sznicer

    Barbara Sznicer

    Najlepszy łosoś to naturalny...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kasprzyk

    Joanna Kasprzyk

    ładne zdjęcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Dederko

    Joanna Dederko

    O, ja tak jem - z patelni grillowej, ze szpinakiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Mackiewicz

    Ewelina Mackiewicz

    to prawda, ale polecam ze szpinakiem, mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Dederko

    Joanna Dederko

    Saute. Łosoś sam w sobie jest tak smaczny, że nie ma co psuć go dodatkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Akkermann

    Izabela Akkermann

    Łosoś pyszny, ale ta papka beeee....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Graczyk

    Ela Graczyk

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kowalik

    Monika Kowalik

    Wygląda obłednie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adgs sgsf

    adgs sgsf

    Przepyszne. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • llama twaimzaa

    llama twaimzaa

    Sylwia Krzyszcz, a jak smakuje! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Sumigowski

    Rafał Sumigowski

    Tak smakowało nawet nie sądził ze groszek może tak dobrze smakować, jak również pasować do ryby.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • tadeusz sawicki

    tadeusz sawicki

    bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wójcik

    Agnieszka Wójcik

    super potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Hucz

    Karolina Hucz

    Dzisiaj będzie super obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krzyszczuk

    Sylwia Krzyszczuk

    wygląda super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś saute z musem warzywnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś saute z musem warzywnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś saute z musem warzywnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś saute z musem warzywnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś saute z musem warzywnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś saute z musem warzywnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś saute z musem warzywnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś saute z musem warzywnym Łosoś saute z musem warzywnym

Łosoś sauté z musem warzywnym to efektowne danie, które z pewnością sprawdzi się podczas świąt: zarówno podczas kolacji wigilijnej, jak i obiadu. Łososia pokrój w niewielkie kawałki. Posyp je pieprzem oraz startą skórką z cytryny i odłóż na bok na kilkanaście minut, by mięso dokładnie przeniknęło smakiem przypraw i cytryny. Nie pozbawiaj łososia skórki – dzięki niej ryba nie będzie się rozpadała. W czasie marynowania przygotuj mus warzywny. Zielony groszek zalej bulionem. Użyj mrożonych warzyw – mają bardziej intensywny kolor niż konserwowe. Żeby go zachować, dodaj do gotowania nieco soku z cytryny. Kiedy woda odparuje, zmiksuj groszek, a następnie, by był jeszcze bardziej gładki, przetrzyj go przez sito. Gdy będzie już gotowy, zacznij przygotowanie ryby. Smaż po kilka minut z każdej strony. Pilnuj, by nie trzymać jej na patelni zbyt długo, ponieważ spowoduje to wyschnięcie. Na talerzu rozsmaruj porcję musu, a następnie ułóż na nim kawałki ryby – danie jest gotowe. Udekoruj świeżą bazylią i cząstkami cytryny. Smacznego!