Sos grzybowy na winie białym - do tagliatelle | Przepisy.pl pixel

Makaron w sosie grzybowym z białym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

300 gramów

150 mililitrów

250 mililitrów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek.

Krok 2

Gdy cebula się zeszkli, wrzuć umyte, osuszone i grubo pokrojone grzyby. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 3

Gdy grzyby będą miękkie, zalej winem i poczekaj, aż odparuje, Następnie zalej śmietanką i zagotuj.

Krok 4

Makaron ugotuj, odcedź i wrzuć na patelnię z gorącym sosem. Wymieszaj. Każdą porcję obficie obsyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron w sosie grzybowym z białym winemMakaron w sosie grzybowym z białym winem

Chcesz urozmaicić swoje menu wyjątkowymi potrawami? Makaron w sosie grzybowym z białym winem będzie strzałem w dziesiątkę! To danie łączy delikatność ulubionego makaronu ze smakiem grzybów oraz wina. Spróbuj tej doskonałej kompozycji, receptura już na Ciebie czeka! 

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów dań z dodatkami leśnych przysmaków. Na liście składników znajdziesz prawdziwki, które idealnie sprawdzają się do przygotowania aromatycznego sosu.  Chyba nikt nie ma wątpliwości, że sos grzybowy na winie wyjdzie aromatyczny i kremowy. Przekonaj się o tym już wkrótce!

Na jaką okazję? 

Niech sos grzybowy z winem oczaruje smakiem Twoich gości podczas przyjęcia. Uwierz nam, że zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach i zbierzesz sporą liczbę pochwał od wszystkich smakoszy. Makaron w takim wydaniu sprawdzi się również na kolacji z drugą połówką. Pycha! 

Czy wiesz, że? 

Przygotowanie naszej receptury jest naprawdę szybkie. Sos grzybowy z białym winem pojawi się na Twoim talerzu w pół godziny! W międzyczasie zagotujesz makaron, więc cały proces będzie błyskawiczny, a Ty nie spędzisz w kuchni całego dnia. To jak, kiedy rozpoczynasz przygotowania? 

Dla urozmaicenia: 

Jeżeli lubisz zbierać grzyby i masz w swoich zapasach inne rodzaje leśnych okazów, to śmiało dorzuć je do sosu. Całość posyp odrobiną parmezanu, czyli sera, który jest obowiązkowym elementem włoskiej kuchni. Jeżeli sos grzybowy na białym winie przypadnie Ci do gustu, to koniecznie daj nam o tym znać w komentarzu. Czekamy na Twoją opinię!