Sos grzybowy na winie białym - do tagliatelle | Przepisy.pl pixel

Makaron w sosie grzybowym z białym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

300 gramów

150 mililitrów

250 mililitrów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek.

Krok 2

Gdy cebula się zeszkli, wrzuć umyte, osuszone i grubo pokrojone grzyby. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 3

Gdy grzyby będą miękkie, zalej winem i poczekaj, aż odparuje, Następnie zalej śmietanką i zagotuj.

Krok 4

Makaron ugotuj, odcedź i wrzuć na patelnię z gorącym sosem. Wymieszaj. Każdą porcję obficie obsyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie grzybowym z białym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Bogracz tradycyjny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron w sosie grzybowym z białym winemMakaron w sosie grzybowym z białym winem

Chcesz urozmaicić swoje menu wyjątkowymi potrawami? Makaron w sosie grzybowym z białym winem będzie strzałem w dziesiątkę! To danie łączy delikatność ulubionego makaronu ze smakiem grzybów oraz wina. Spróbuj tej doskonałej kompozycji, receptura już na Ciebie czeka! 

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów dań z dodatkami leśnych przysmaków. Na liście składników znajdziesz prawdziwki, które idealnie sprawdzają się do przygotowania aromatycznego sosu.  Chyba nikt nie ma wątpliwości, że sos grzybowy na winie wyjdzie aromatyczny i kremowy. Przekonaj się o tym już wkrótce!

Na jaką okazję? 

Niech sos grzybowy z winem oczaruje smakiem Twoich gości podczas przyjęcia. Uwierz nam, że zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach i zbierzesz sporą liczbę pochwał od wszystkich smakoszy. Makaron w takim wydaniu sprawdzi się również na kolacji z drugą połówką. Pycha! 

Czy wiesz, że? 

Przygotowanie naszej receptury jest naprawdę szybkie. Sos grzybowy z białym winem pojawi się na Twoim talerzu w pół godziny! W międzyczasie zagotujesz makaron, więc cały proces będzie błyskawiczny, a Ty nie spędzisz w kuchni całego dnia. To jak, kiedy rozpoczynasz przygotowania? 

Dla urozmaicenia: 

Jeżeli lubisz zbierać grzyby i masz w swoich zapasach inne rodzaje leśnych okazów, to śmiało dorzuć je do sosu. Całość posyp odrobiną parmezanu, czyli sera, który jest obowiązkowym elementem włoskiej kuchni. Jeżeli sos grzybowy na białym winie przypadnie Ci do gustu, to koniecznie daj nam o tym znać w komentarzu. Czekamy na Twoją opinię!