Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
300 gramów
150 mililitrów
250 mililitrów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek.
Krok 2
Gdy cebula się zeszkli, wrzuć umyte, osuszone i grubo pokrojone grzyby. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3
Gdy grzyby będą miękkie, zalej winem i poczekaj, aż odparuje, Następnie zalej śmietanką i zagotuj.
Krok 4
Makaron ugotuj, odcedź i wrzuć na patelnię z gorącym sosem. Wymieszaj. Każdą porcję obficie obsyp parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron w sosie grzybowym z białym winem
Chcesz urozmaicić swoje menu wyjątkowymi potrawami? Makaron w sosie grzybowym z białym winem będzie strzałem w dziesiątkę! To danie łączy delikatność ulubionego makaronu ze smakiem grzybów oraz wina. Spróbuj tej doskonałej kompozycji, receptura już na Ciebie czeka!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów dań z dodatkami leśnych przysmaków. Na liście składników znajdziesz prawdziwki, które idealnie sprawdzają się do przygotowania aromatycznego sosu. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że sos grzybowy na winie wyjdzie aromatyczny i kremowy. Przekonaj się o tym już wkrótce!
Na jaką okazję?
Niech sos grzybowy z winem oczaruje smakiem Twoich gości podczas przyjęcia. Uwierz nam, że zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach i zbierzesz sporą liczbę pochwał od wszystkich smakoszy. Makaron w takim wydaniu sprawdzi się również na kolacji z drugą połówką. Pycha!
Czy wiesz, że?
Przygotowanie naszej receptury jest naprawdę szybkie. Sos grzybowy z białym winem pojawi się na Twoim talerzu w pół godziny! W międzyczasie zagotujesz makaron, więc cały proces będzie błyskawiczny, a Ty nie spędzisz w kuchni całego dnia. To jak, kiedy rozpoczynasz przygotowania?
Dla urozmaicenia:
Jeżeli lubisz zbierać grzyby i masz w swoich zapasach inne rodzaje leśnych okazów, to śmiało dorzuć je do sosu. Całość posyp odrobiną parmezanu, czyli sera, który jest obowiązkowym elementem włoskiej kuchni. Jeżeli sos grzybowy na białym winie przypadnie Ci do gustu, to koniecznie daj nam o tym znać w komentarzu. Czekamy na Twoją opinię!