Makaron z fasoli mung z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z fasoli mung z krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

0.25 szklanki

1 sztuka

4 plastry

2 łyżeczki

1 łyżka

1 szczypta

150 mililitrów

24 sztuki

175 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuj przez minutę we wrzątku. Odcedź i opłucz w zimnej wodzie.

Krok 2

Czosnek zmiażdż. W woku rozgrzej olej, wrzuć czosnek i imbir. Smaż przez 30 sekund.

Krok 3

Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 4

Papryki pokrój w plastry, cebulę posiekaj i wrzuć do woka. Smaż przez 2 minuty.

Krok 5

Dodaj sos sojowy, sok z pomarańczy, ocet, cukier i bulion. Krewetki wrzuć ponownie do woka i smaż przez 10 minut.

Krok 6

Mąkę kukurydzianą wymieszaj z 2 łyżeczkami wody. Dodaj do krewetek, zagotuj, dodaj makaron i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Udekoruj plasterkami pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej