
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżeczki
0.25 szklanki
1 sztuka
4 plastry
2 łyżeczki
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
24 sztuki
175 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotuj przez minutę we wrzątku. Odcedź i opłucz w zimnej wodzie.
Krok 2
Czosnek zmiażdż. W woku rozgrzej olej, wrzuć czosnek i imbir. Smaż przez 30 sekund.
Krok 3
Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 4
Papryki pokrój w plastry, cebulę posiekaj i wrzuć do woka. Smaż przez 2 minuty.
Krok 5
Dodaj sos sojowy, sok z pomarańczy, ocet, cukier i bulion. Krewetki wrzuć ponownie do woka i smaż przez 10 minut.
Krok 6
Mąkę kukurydzianą wymieszaj z 2 łyżeczkami wody. Dodaj do krewetek, zagotuj, dodaj makaron i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Udekoruj plasterkami pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej