Makaron z fasoli mung z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z fasoli mung z krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

0.25 szklanki

1 sztuka

4 plastry

2 łyżeczki

1 łyżka

1 szczypta

150 mililitrów

24 sztuki

175 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuj przez minutę we wrzątku. Odcedź i opłucz w zimnej wodzie.

Krok 2

Czosnek zmiażdż. W woku rozgrzej olej, wrzuć czosnek i imbir. Smaż przez 30 sekund.

Krok 3

Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 4

Papryki pokrój w plastry, cebulę posiekaj i wrzuć do woka. Smaż przez 2 minuty.

Krok 5

Dodaj sos sojowy, sok z pomarańczy, ocet, cukier i bulion. Krewetki wrzuć ponownie do woka i smaż przez 10 minut.

Krok 6

Mąkę kukurydzianą wymieszaj z 2 łyżeczkami wody. Dodaj do krewetek, zagotuj, dodaj makaron i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Udekoruj plasterkami pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z fasoli mung z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej