Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

3 łyżeczki

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, cukier. Dodać olej, jajka, aromat. Proszek do pieczenia wymieszać z maślanką i chwilkę odczekać aż maślanka wyraźnie zacznie rosnąć.

Krok 2

Wtedy dodać do składników w misce. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Krok 3

Ciasto wylać do foremki o wymiarach 20x30 cm.

Krok 4

Na wierzch ciasta wysypać jagody, a na to posypać kruszonkę.

Krok 5

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50-60 minut.

Krok 6

15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temp.do 180 stopni. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej