Mazapan (marcepan) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mazapan (marcepan)

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 szklanka

1.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały sparz, obierz i utrzyj na proszek.

Krok 2

Wodę podgrzewaj z cukrem do czasu, gdy powstanie gęsty sos i zagotuj.

Krok 3

Białko ubij na pianę.

Krok 4

Do gorącego syropu dodaj migdały i pianę, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Masę ponownie wstaw na bardzo mały ogień i podgrzewając mieszaj do czasu, gdy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia.

Krok 6

Po zestawieniu z ognia masę jeszcze chwilę wyrabiaj, po czym odstaw do przestygnięcia.

Krok 7

Marcepan rozsmaruj w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Pokrój, gdy całkiem ostygnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Hiszpańska zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej