Mazapan (marcepan) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mazapan (marcepan)

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 szklanka

1.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały sparz, obierz i utrzyj na proszek.

Krok 2

Wodę podgrzewaj z cukrem do czasu, gdy powstanie gęsty sos i zagotuj.

Krok 3

Białko ubij na pianę.

Krok 4

Do gorącego syropu dodaj migdały i pianę, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Masę ponownie wstaw na bardzo mały ogień i podgrzewając mieszaj do czasu, gdy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia.

Krok 6

Po zestawieniu z ognia masę jeszcze chwilę wyrabiaj, po czym odstaw do przestygnięcia.

Krok 7

Marcepan rozsmaruj w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Pokrój, gdy całkiem ostygnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mazapan (marcepan) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej