
Składniki
0.5 szklanki
1 szklanka
1.5 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz i utrzyj na proszek.
Krok 2
Wodę podgrzewaj z cukrem do czasu, gdy powstanie gęsty sos i zagotuj.
Krok 3
Białko ubij na pianę.
Krok 4
Do gorącego syropu dodaj migdały i pianę, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Masę ponownie wstaw na bardzo mały ogień i podgrzewając mieszaj do czasu, gdy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia.
Krok 6
Po zestawieniu z ognia masę jeszcze chwilę wyrabiaj, po czym odstaw do przestygnięcia.
Krok 7
Marcepan rozsmaruj w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Pokrój, gdy całkiem ostygnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej