
Składniki
0.5 szklanki
1 szklanka
1.5 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz i utrzyj na proszek.
Krok 2
Wodę podgrzewaj z cukrem do czasu, gdy powstanie gęsty sos i zagotuj.
Krok 3
Białko ubij na pianę.
Krok 4
Do gorącego syropu dodaj migdały i pianę, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Masę ponownie wstaw na bardzo mały ogień i podgrzewając mieszaj do czasu, gdy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia.
Krok 6
Po zestawieniu z ognia masę jeszcze chwilę wyrabiaj, po czym odstaw do przestygnięcia.
Krok 7
Marcepan rozsmaruj w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Pokrój, gdy całkiem ostygnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej