Michałek przepis – Zobacz na przepisy.pl

Michałek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 litr

3 opakowania

2 łyżki

4 łyżeczki

30 dekagramów

3 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po jednym żółtku.

Krok 2

Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie połączyć, dodać olej.

Krok 3

Ciasto delikatnie wylać na formę (24x34cm), piec 20 minut w temperaturze 170 C.

Krok 4

Biszkopt po wystudzeniu nasączyć likierem kawowym.

Krok 5

Michałki pokroić w kosteczkę, 2 grześki pokruszyć na kawałki.

Krok 6

Śmietanę ubić z bitą śmietaną w proszku.

Krok 7

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody.

Krok 8

Do ubitej śmietany dodać cukier puder i ciepłą żelatynę.

Krok 9

Do śmietany dodać michałki i grześki, dokładnie wymieszać, wylać na biszkopt.

Krok 10

Wafelka grześka zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto.

Krok 11

Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej