Michałek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 litr

3 opakowania

2 łyżki

4 łyżeczki

30 dekagramów

3 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po jednym żółtku.

Krok 2

Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie połączyć, dodać olej.

Krok 3

Ciasto delikatnie wylać na formę (24x34cm), piec 20 minut w temperaturze 170 C.

Krok 4

Biszkopt po wystudzeniu nasączyć likierem kawowym.

Krok 5

Michałki pokroić w kosteczkę, 2 grześki pokruszyć na kawałki.

Krok 6

Śmietanę ubić z bitą śmietaną w proszku.

Krok 7

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody.

Krok 8

Do ubitej śmietany dodać cukier puder i ciepłą żelatynę.

Krok 9

Do śmietany dodać michałki i grześki, dokładnie wymieszać, wylać na biszkopt.

Krok 10

Wafelka grześka zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto.

Krok 11

Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej