Michałek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

5 łyżek

1 łyżka

1 szklanka

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

1 szczypta

krem:

0.5 litra

20 sztuk

2 opakowania

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Przesiać mąki i kakao przez sito. Białka z odrobiną soli, cukrem waniliowym i cukrem ubić na sztywną pianę.

Krok 2

Następnie dodawać po jednym żółtku. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.

Krok 3

Przelać do formy wyłożonej papierem, piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Krok 4

Masa Michasia: Cukierki "Michałki" trzemy na tarce na dużych oczkach, wafelki "Grześki" kruszymy na drobne kawałki, mieszamy z cukierkami.

Krok 5

Ubijamy śmietanę kremówkę z 2 opakowaniami śmietan- fiksu.

Krok 6

Po ubiciu wsypujemy wcześniej przygotowaną mieszankę cukierków i wafelków, mieszamy.

Krok 7

Gotową masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Michałek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Bajaderka
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej