Miruna z sosem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miruna z sosem curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, oprósz delikatnie białym pieprzem, skrop sokiem z cytryny ok. 1 łyżeczki i odstaw na 20 minut.

Krok 2

Pastę curry wraz z koncentratem pomidorowym i przyprawa curry w proszku delikatnie podsmaż w rondelku, aż się lekko zrumienią, po czym dodaj sok z połówki cytryny, mini kostki czosnek Knorr i śmietankę. Całość zagotuj energicznie mieszając, aż odparuje 1/3 płynu.

Krok 3

Rybę ułożoną na blaszce do pieczenia z pergaminem, upiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 12 minut.

Krok 4

Gdy ryba będzie gotowa, podawaj ja polaną sosem curry i ryżem jaśminowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miruna z sosem curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miruna z sosem curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miruna z sosem curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miruna z sosem curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miruna z sosem curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miruna z sosem curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miruna z sosem curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miruna z sosem curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grzanki z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miruna z sosem curry Miruna z sosem curry

Miruna to ryba charakteryzująca się wyjątkowo delikatnym mięsem, które zaserwujesz na wiele różnych sposobów. Ten wariant jej przyrządzenia na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie boją się odważnego łączenia smaków w kuchni. Bardzo intensywne czerwone curry zostaje przełamane śmietanką (którą opcjonalnie możesz zastąpić łagodnym jogurtem naturalnym) i sokiem z cytryny. Delikatna miruna, starannie oprószona wcześniej białym pieprzem i skropiona cytryną staje się wyrazista zarówno w smaku, jak i zapachu. Gotową rybę polaną sosem curry podawaj z ryżem lub kaszą – dobrze sprawdzi się tu gryczana czy jaglana. Jako dodatek serwuj bukiet warzyw gotowanych na parze albo prostą sałatkę przygotowaną z pokrojonych pomidorów i doprawioną octem balsamicznym. Takie danie to doskonała inspiracja na wystawny obiad, a – co ważne – jego przyrządzenie nie zajmie Ci wiele czasu. Pobierz listę składników i podaj oryginalną potrawę z miruny. Koniecznie podziel się swoją opinią o przepisie w komentarzu.