Motylek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

masa pomarańczowa:

1 szklanka

4 łyżki

masa truskawkowa:

1 szklanka

4 łyżki

masa cytrynowa:

1 szklanka

4 łyżki

1 opakowanie

dekoracja:

2 opakowania

1 szklanka

3 łyżeczki

1

1

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.Tortownice średnica 24 cm wysmarowac margaryną.Wylac ciasto.Piec w temp. 180°C około 20-30 minut. Gotowy biszkopt zostawic w tortownicy.

Krok 2

MASA POMARAŃCZOWA:Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szkl.wody.Śmietanę ubijamy dodając cukier puder,następnie dodajemy tężejącą galaretkę.Masę wylewamy na biszkopt.Odstawiamy do zastygnięcia.

Krok 3

MASA TRUSKAWKOWA:Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szkl.wody.Śmietanę ubijamy dodając cukier puder,następnie dodajemy tężejącą galaretkę.Masę wylewamy na masę pomarańczową.Odstawiamy do zastygnięcia.

Krok 4

MASA CYTRYNOWA:Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szkl.wody.Śmietanę ubijamy dodając cukier puder,następnie dodajemy tężejącą galaretkę.Masę wylewamy na masę truskawkową.Odstawiamy do zastygnięcia.

Krok 5

Galaretkę kiwi rozpuszczamy w 2 szklanka wody.Gdy zacznie tężec wylewamy na masę cytrynową. Odstawiam do całkowicego zastygnięcia.Gdy masy zastygną wyciągamy powoli ciasto z tortownicy.Następnie przecinamy na pół i bokami złańczamy razem tworzą motyla.Następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy żelatynę.Gdy masa zacznie teżec robimy wzorki na torcie.Następnie z biszkoptu robimy brzuszek reszet dekorujemy według uznania ja udekorowałam galaretką

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Motylek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Motylek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Motylek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Motylek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Motylek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Motylek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Motylek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej