Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
null
3 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dnie tortownicy, tej specjalistycznej, co to otwiera się ją sprytnie z boku i zostaje nam w rękach samo denko, w takiej tortownicy układamy biszkopty - na dnie. Na biszkoptach układamy dowolne owoce - można z nich zrezygnować, jak sezon zimowy i takowych brak, ale można wówczas dać rodzynki, orzechy, migdały.. itp, albo nie dać nic. Następnie bierzemy 2 opakowania dowolnej galaretki i zalewamy ją połową wymaganej wody czyli dwiema (2) szklankami. Odstawiamy, niech tężeje. Potem bierzemy 1/2 litra śmietany 30%-32% - ubijamy ją na sztywno. Łączymy galaretki (w stanie tężeję, jestem już lekko gęsta) z ubitą śmietaną i znowu chwilę całość ubijamy. I wylewamy/wykładamy na biszkopty. Na masie śmietanowej układamy znowu owoce, dowolne - albo i nie. Robimy kolejną galaretkę, też z mniejszą ilością wody - no, tak 1,5 szklanki - wylewamy tężejącą na wierzch. Całość wstawiamy do lodówki i czekamy na efekt. Do momentu aż się zwiąże, stężeje i nie będziemy w stanie oprzeć się łakomstwu :) Tanio, prosto, smacznie. Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej