Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam

Autor: Czajka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

null

3 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dnie tortownicy, tej specjalistycznej, co to otwiera się ją sprytnie z boku i zostaje nam w rękach samo denko, w takiej tortownicy układamy biszkopty - na dnie. Na biszkoptach układamy dowolne owoce - można z nich zrezygnować, jak sezon zimowy i takowych brak, ale można wówczas dać rodzynki, orzechy, migdały.. itp, albo nie dać nic. Następnie bierzemy 2 opakowania dowolnej galaretki i zalewamy ją połową wymaganej wody czyli dwiema (2) szklankami. Odstawiamy, niech tężeje. Potem bierzemy 1/2 litra śmietany 30%-32% - ubijamy ją na sztywno. Łączymy galaretki (w stanie tężeję, jestem już lekko gęsta) z ubitą śmietaną i znowu chwilę całość ubijamy. I wylewamy/wykładamy na biszkopty. Na masie śmietanowej układamy znowu owoce, dowolne - albo i nie. Robimy kolejną galaretkę, też z mniejszą ilością wody - no, tak 1,5 szklanki - wylewamy tężejącą na wierzch. Całość wstawiamy do lodówki i czekamy na efekt. Do momentu aż się zwiąże, stężeje i nie będziemy w stanie oprzeć się łakomstwu :) Tanio, prosto, smacznie. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Najłatwiejszy torcik śmietanowy na zimno jaki znam - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kapsalon
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej