
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
15 sztuk
1 sztuka
50 gramów
1 puszka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę pokrój w kostkę lub w krążki.
Krok 2
Cukinię opłucz, obierz i wydrąż z niej nasiona. Pozostałą część pokrój w kostkę.
Krok 3
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Krok 4
Z papryk pozbądź się części niejadalnych. Resztę papryki pokrój w kostkę.
Krok 5
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub w piórka.
Krok 6
Olej wlej do garnka i rozgrzej. Wrzuć kiełbasę i podsmażaj ok. 10 min, a potem dodaj cebulę. Poczekaj, aż cebula się zeszkli.
Krok 7
Dodaj pieczarki i dłuższą chwilę podsmażaj.
Krok 8
Dodaj papryki i cukinię. Wymieszaj i duś pod przykryciem przed 20 min.
Krok 9
Dodaj krojone pomidory w puszcze i koncentrat. Wymieszaj i duś 5 minut.
Krok 10
Dodaj 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz nieco soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i duś ostatnie 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej