Naleśniki z bryndzą i oscypkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

129 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

700 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

5 plastrów

sos:

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz i posiekaj, zarumień na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wymieszaj z bryndzą, jajkami, pieprzem i wyrób na gładką masę.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Gotową masą posmaruj naleśniki i zwiń je.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, zdejmij z ognia.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Dolej mleko, sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową. Mieszając gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, zalej sosem, na wierzchu ułóż plasterki oscypka, posyp tartą bułką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z bryndzą i oscypkiemNaleśniki z bryndzą i oscypkiem

Smaki Podhala w twoim domu. Naleśniki z bryndzą i oscypkiem to danie dla wszystkich, którzy kochają góralski temperament – również w kuchni. Intensywny smak bryndzy łączy się tu z aromatycznym oscypkiem i nutą gałki muszkatołowej. Naleśniki można podawać na zimno, jednak zapieczone w piekarniku smakują jeszcze lepiej. Przygotowując to danie, najlepiej wybierać sery wyrabiane w polskich górach, według oryginalnej receptury. Zazwyczaj jednak jesteśmy skazani na kupowanie wędzonego oscypka czy bryndzy w supermarketach, dlatego warto wiedzieć, po czym poznać oryginalne sery. Prawdziwy wędzony oscypek wytwarzany jest z owczego mleka, dlatego powinien mieć jasnokremową barwę. Jeżeli jest żółtawy, to znak, że został zrobiony z krowiego mleka i w niczym nie przypomina oryginalnego oscypka. Bryndza swoją konsystencją przypomina pastę i ma lekko ostry, słonawy smak. Do góralskich serków obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna żurawina.