
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj. Przełóż do piany i delikatnie połącz obie masy.
Krok 3
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wylej masę omletową. Smaż na wolnym ogniu.
Krok 4
Patelnię odstaw z ognia, przykryj dużym talerzem i przytrzymując odwróć tak, by omlet pozostał na talerzu.
Krok 5
Patelnię postaw na gaz, włóż pozostałą łyżkę masła, zsuń omlet z talerza i dosmaż. Gotowy omlet wyłóż na talerz.
Krok 6
Posmaruj konfiturą i zroluj delikatnie. Przekrój na pół. Posyp owocami i cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej