
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj. Przełóż do piany i delikatnie połącz obie masy.
Krok 3
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wylej masę omletową. Smaż na wolnym ogniu.
Krok 4
Patelnię odstaw z ognia, przykryj dużym talerzem i przytrzymując odwróć tak, by omlet pozostał na talerzu.
Krok 5
Patelnię postaw na gaz, włóż pozostałą łyżkę masła, zsuń omlet z talerza i dosmaż. Gotowy omlet wyłóż na talerz.
Krok 6
Posmaruj konfiturą i zroluj delikatnie. Przekrój na pół. Posyp owocami i cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej