Orientalne sataye z kurczaka z imbirem
łatwe
100 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
null
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową rozetrzyj z olejem sezamowym na jednolitą pastę. Dodaj pozostałe składniki marynaty oprócz soku z limonki.
Krok 2
Piersi umyj i osusz a następnie pokrój w grubą kostkę.
Krok 3
Kawałki kurczaka przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z przygotowaną pastą. Zamarynowane mięso nadziewaj na drewniane patyki długości ok. 8-10 cm i smaż na rozgrzanej patelni 10 minut przewracając co 2 minuty. Gotowe sataye skrop sokiem z limonki i podawaj, najlepiej z ryżem.
Dobra rada:
Do marynaty dodaj posiekaną papryczkę chilli a sataye nabiorą ostrego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej