Orientalne sataye z kurczaka z imbirem
łatwe
104 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
null
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową rozetrzyj z olejem sezamowym na jednolitą pastę. Dodaj pozostałe składniki marynaty oprócz soku z limonki.
Krok 2
Piersi umyj i osusz a następnie pokrój w grubą kostkę.
Krok 3
Kawałki kurczaka przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z przygotowaną pastą. Zamarynowane mięso nadziewaj na drewniane patyki długości ok. 8-10 cm i smaż na rozgrzanej patelni 10 minut przewracając co 2 minuty. Gotowe sataye skrop sokiem z limonki i podawaj, najlepiej z ryżem.

Dobra rada:
Do marynaty dodaj posiekaną papryczkę chilli a sataye nabiorą ostrego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej