Składniki
1 szczypta
700 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
125 mililitrów
4 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdą gicz przetnij w poprzek na cztery części, po czym obtocz w mące zmieszanej z solą i pieprzem.
Krok 2
Podsmaż je na maśle*.
Krok 3
Dodaj wino i gotuj około 10 minut.
Krok 4
Pomidory pokrój na cząstki i wraz z bulionem dodaj do giczy. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy mięso będzie gotowe.
Krok 5
Czosnek zmiażdż, cytrynę pokrój w plasterki, a pomarańczę obierz i podziel na cząstki.
Krok 6
Gicze posyp natką i czosnkiem. Podawaj z cytryną i pomarańczą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej