Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

700 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

125 mililitrów

4 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą gicz przetnij w poprzek na cztery części, po czym obtocz w mące zmieszanej z solą i pieprzem.

Krok 2

Podsmaż je na maśle*.

Krok 3

Dodaj wino i gotuj około 10 minut.

Krok 4

Pomidory pokrój na cząstki i wraz z bulionem dodaj do giczy. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy mięso będzie gotowe.

Krok 5

Czosnek zmiażdż, cytrynę pokrój w plasterki, a pomarańczę obierz i podziel na cząstki.

Krok 6

Gicze posyp natką i czosnkiem. Podawaj z cytryną i pomarańczą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej