Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese
średnie
14 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
700 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
125 mililitrów
4 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdą gicz przetnij w poprzek na cztery części, po czym obtocz w mące zmieszanej z solą i pieprzem.
Krok 2
Podsmaż je na maśle*.
Krok 3
Dodaj wino i gotuj około 10 minut.
Krok 4
Pomidory pokrój na cząstki i wraz z bulionem dodaj do giczy. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy mięso będzie gotowe.
Krok 5
Czosnek zmiażdż, cytrynę pokrój w plasterki, a pomarańczę obierz i podziel na cząstki.
Krok 6
Gicze posyp natką i czosnkiem. Podawaj z cytryną i pomarańczą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej