Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese
średnie
14 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
700 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
125 mililitrów
4 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdą gicz przetnij w poprzek na cztery części, po czym obtocz w mące zmieszanej z solą i pieprzem.
Krok 2
Podsmaż je na maśle*.
Krok 3
Dodaj wino i gotuj około 10 minut.
Krok 4
Pomidory pokrój na cząstki i wraz z bulionem dodaj do giczy. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy mięso będzie gotowe.
Krok 5
Czosnek zmiażdż, cytrynę pokrój w plasterki, a pomarańczę obierz i podziel na cząstki.
Krok 6
Gicze posyp natką i czosnkiem. Podawaj z cytryną i pomarańczą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej