Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

700 gramów

100 gramów

3 sztuki

125 mililitrów

300 mililitrów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą gicz przetnij w poprzek na cztery części, po czym obtocz w mące zmieszanej z solą i pieprzem.

Krok 1

Podsmaż je na maśle*.

Krok 1

Dodaj wino i gotuj około 10 minut.

Krok 1

Pomidory pokrój na cząstki i wraz z bulionem dodaj do giczy. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy mięso będzie gotowe.

Krok 1

Czosnek zmiażdż, cytrynę pokrój w plasterki, a pomarańczę obierz i podziel na cząstki.

Krok 1

Gicze posyp natką i czosnkiem. Podawaj z cytryną i pomarańczą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej