Omlet na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet na słodko

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

4 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Białka ubijamy na sztywną pianę

Omlet na słodko - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie wylać mieszankę na rozgrzaną patelnię olejem kokosowym. Smaż z obu stron na rumiano.

Omlet na słodko - Krok 2

Krok 3

Podaj z jogurtem naturalnym i pokrojoną na cząsteczki pomarańczą

Omlet na słodko - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet na słodkoOmlet na słodko

Pora na: Śniadanie.

Czy pierwszym posiłkiem w ciągu dnia może być słodki omlet? Oczywiście! To idealny pomysł na pyszne, nowoczesne śniadanie. Wystarczy kilkanaście minut, aby przygotować danie z jajek, płatków owsianych, kakao i cynamonu. Omlety, tak przecież lubiane w polskiej kuchni, możecie zaserwować z dowolnymi dodatkami. W naszym przepisie wykorzystacie jogurt naturalny i pomarańczę. To doskonałe połączenie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Dla kogo?

Omlet na słodko jest propozycją dla osób stosujących wysokobiałkową dietę. Zaspokoi kulinarne oczekiwania każdego, kto lubi słodkie, nowoczesne i lekkie dania.

Wiesz, co jesz!

Omlet dostarczy wam 334,2 kcal energii, 6,3 g błonnika oraz 18,7 g białka.

Czy wiesz, że?

Omlety można podzielić ze względu na sposób ich przygotowania oraz użyte składniki. Najpopularniejszym jest omlet biszkoptowy, inaczej określany jako rzymski, który może być serwowany na słodko lub słono. Znaną wszystkim wersją omletu jest również tortilla hiszpańska, przyrządzana z jajek, ziemniaków i sezonowych dodatków.