Opity izydor

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

100 gramów

250 mililitrów

300 gramów

8 sztuk

250 mililitrów

50 mililitrów

1 słoik

200 gramów

50 gramów

4 łyżki

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Kasię ucierać w misce, dodając cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa.

Krok 2

Dodać orzechy. Wmieszać łyżką pianę. Przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy (prostokątna 20 x 33 cm lub tortownica o średnicy 24 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 25 minut.

Krok 3

Zrobić masę orzechową: do zmielonych orzechów wlać wódkę i rum, wymieszać.

Krok 4

Przygotować masę czekoladową. Ubić jajka z cukrem nad gorącą wodą na biały krem. Ostudzić. Masło ucierać w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.

Krok 5

Ciasto wyłożyć z formy. Posmarować dżemem morelowym, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch i boki nałożyć masę czekoladową (zostawić trochę do dekoracji).

Krok 6

Odstawić do lodówki na pół godziny. Nałożyć polewę czekoladową, ozdobić przy pomocy szprycy masą czekoladową i wiórkami czekoladowymi. Odstawić na noc.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej