Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kto twierdzi, że nie lubi koziego sera, musi spróbować mojej ORZECHOWEJ SAŁATY Z CIEPŁYM KOZIM SEREM I POMARAŃCZĄ. Bo tu chodzi nie tylko o smak i aromat – ważna jest także konsystencja sera, który na ciepło dosłownie rozpływa się na języku.

Krok 2

Przygotuj sos:

Krok 3

orzechy wymieszaj z sokiem cytrynowym, lekko posól, wymieszaj z oliwą. Dodaj sok z pomarańczy i pieprz, wymieszaj. Pomarańcze obierz, wytnij fileciki. Z resztek owoców wyciśnij sok i dodaj go do sosu. Usmaż ser na złoty kolor na patelni bez tłuszczu. Pomarańcze wymieszaj z kiełkami słonecznika i roszponką, polej sosem, oprósz pieprzem. Na sałatce ułóż ciepłe plastry sera.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej