Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kto twierdzi, że nie lubi koziego sera, musi spróbować mojej ORZECHOWEJ SAŁATY Z CIEPŁYM KOZIM SEREM I POMARAŃCZĄ. Bo tu chodzi nie tylko o smak i aromat – ważna jest także konsystencja sera, który na ciepło dosłownie rozpływa się na języku.

Krok 2

Przygotuj sos:

Krok 3

orzechy wymieszaj z sokiem cytrynowym, lekko posól, wymieszaj z oliwą. Dodaj sok z pomarańczy i pieprz, wymieszaj. Pomarańcze obierz, wytnij fileciki. Z resztek owoców wyciśnij sok i dodaj go do sosu. Usmaż ser na złoty kolor na patelni bez tłuszczu. Pomarańcze wymieszaj z kiełkami słonecznika i roszponką, polej sosem, oprósz pieprzem. Na sałatce ułóż ciepłe plastry sera.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej