Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kto twierdzi, że nie lubi koziego sera, musi spróbować mojej ORZECHOWEJ SAŁATY Z CIEPŁYM KOZIM SEREM I POMARAŃCZĄ. Bo tu chodzi nie tylko o smak i aromat – ważna jest także konsystencja sera, który na ciepło dosłownie rozpływa się na języku.

Krok 2

Przygotuj sos:

Krok 3

orzechy wymieszaj z sokiem cytrynowym, lekko posól, wymieszaj z oliwą. Dodaj sok z pomarańczy i pieprz, wymieszaj. Pomarańcze obierz, wytnij fileciki. Z resztek owoców wyciśnij sok i dodaj go do sosu. Usmaż ser na złoty kolor na patelni bez tłuszczu. Pomarańcze wymieszaj z kiełkami słonecznika i roszponką, polej sosem, oprósz pieprzem. Na sałatce ułóż ciepłe plastry sera.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowa sałatka z ciepłym kozim serem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej