
Składniki
1 szklanka
200 gramów
6 sztuk
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonki sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Resztę wyciśnij.
Krok 2
Cukier, wodę i skórki z cytrusów wrzuć do rondla i gotuj przez ok.5 minut. Zdejmij z ognia, zostaw do wystygnięcia.
Krok 3
Wymieszaj z wyciśniętym sokiem i startą na miazgę bazylią. Przecedź przez sito wyciskając skórki. Przełóż do miski i odstaw na ok. 45 minut do zamrażalnika.
Krok 4
Wyjmij, ubij trzepaczką i odstaw jeszcze na 30 minut. Jeżeli nie będzie jeszcze dobry możesz ponownie go ubić i odstawić.
Krok 5
Nakładaj porcje do pucharków i udekoruj pozostałymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej