Orzeźwiający sorbet z limonek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzeźwiający sorbet z limonek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

6 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonki sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Resztę wyciśnij.

Krok 2

Cukier, wodę i skórki z cytrusów wrzuć do rondla i gotuj przez ok.5 minut. Zdejmij z ognia, zostaw do wystygnięcia.

Krok 3

Wymieszaj z wyciśniętym sokiem i startą na miazgę bazylią. Przecedź przez sito wyciskając skórki. Przełóż do miski i odstaw na ok. 45 minut do zamrażalnika.

Krok 4

Wyjmij, ubij trzepaczką i odstaw jeszcze na 30 minut. Jeżeli nie będzie jeszcze dobry możesz ponownie go ubić i odstawić.

Krok 5

Nakładaj porcje do pucharków i udekoruj pozostałymi listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej