Orzeźwiający sorbet z limonek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzeźwiający sorbet z limonek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

6 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonki sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Resztę wyciśnij.

Krok 2

Cukier, wodę i skórki z cytrusów wrzuć do rondla i gotuj przez ok.5 minut. Zdejmij z ognia, zostaw do wystygnięcia.

Krok 3

Wymieszaj z wyciśniętym sokiem i startą na miazgę bazylią. Przecedź przez sito wyciskając skórki. Przełóż do miski i odstaw na ok. 45 minut do zamrażalnika.

Krok 4

Wyjmij, ubij trzepaczką i odstaw jeszcze na 30 minut. Jeżeli nie będzie jeszcze dobry możesz ponownie go ubić i odstawić.

Krok 5

Nakładaj porcje do pucharków i udekoruj pozostałymi listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej