Orzeźwiający sorbet z limonek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzeźwiający sorbet z limonek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

6 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonki sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Resztę wyciśnij.

Krok 2

Cukier, wodę i skórki z cytrusów wrzuć do rondla i gotuj przez ok.5 minut. Zdejmij z ognia, zostaw do wystygnięcia.

Krok 3

Wymieszaj z wyciśniętym sokiem i startą na miazgę bazylią. Przecedź przez sito wyciskając skórki. Przełóż do miski i odstaw na ok. 45 minut do zamrażalnika.

Krok 4

Wyjmij, ubij trzepaczką i odstaw jeszcze na 30 minut. Jeżeli nie będzie jeszcze dobry możesz ponownie go ubić i odstawić.

Krok 5

Nakładaj porcje do pucharków i udekoruj pozostałymi listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej