Orzeźwiający sorbet z limonek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzeźwiający sorbet z limonek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

200 gramów

6 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonki sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Resztę wyciśnij.

Krok 2

Cukier, wodę i skórki z cytrusów wrzuć do rondla i gotuj przez ok.5 minut. Zdejmij z ognia, zostaw do wystygnięcia.

Krok 3

Wymieszaj z wyciśniętym sokiem i startą na miazgę bazylią. Przecedź przez sito wyciskając skórki. Przełóż do miski i odstaw na ok. 45 minut do zamrażalnika.

Krok 4

Wyjmij, ubij trzepaczką i odstaw jeszcze na 30 minut. Jeżeli nie będzie jeszcze dobry możesz ponownie go ubić i odstawić.

Krok 5

Nakładaj porcje do pucharków i udekoruj pozostałymi listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzeźwiający sorbet z limonek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej