
Składniki
1.5 litra
4 szczypty
4 sztuki
80 dekagramów
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryczki idealne na imprezy jako ostra przekąska. Dość pracochłonne jednak opłaca się gdyż smakują o niebo lepiej niż kupne oraz są zdecydowanie tańsze. Papryczki oczyszczamy z gniazd nasiennych i delikatnie wygrzebujemy nożykiem większość pestek. Serki ugniatamy na jednolitą masę dodajemy oregano i sporo soli. Masę serową najlepiej troszkę przesolić gdyż w połączeniu z olejem i papryczką po prostu "zginie"
Krok 2
Papryczki gotujemy ok 5-7 min, odcedzamy i osuszamy. Każdą papryke nadziewamy porcją serka, to najżmudniejsza część pracy, gdyż trzeba dokładnie nadziewać na całej długości papryczki. Nadziane już papryczki wkładamy do słoików szczelnie aczkolwiek delikatnie (wcześniej na dno dodajemy ząbek czosnku i szczyptę oregano). Następnie mamy dwie opcje do wyboru: Ja zdecydowałam się na zalanie papryczek zimnym olejem co wiąże się z tym że papryczki będą naprawdę bardzo ostre. Natomiast można je również zalać gorącym olejem co w jakimś stopniu zniweluje ich ostrość jednak nie polecam gdyż często zdarza się, że serek się "ścina" i papryczki wychodzą mdłe. Na samą górę również wkładamy ząbek czosnku oraz posypujemy oregano i zakręcamy słoik .
Krok 3
Tak gotowe słoiki wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 dni. Papryczki wychodzą naprawdę ostre, nie wszyscy są w stanie ją jeść, nie pocąc sie na nosie :) Z podanej porcji wyszedł mi duży litrowy słój oraz jeden 0,5 litrowy. Tak więc smacznego;)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























