
Składniki
1.5 litra
4 szczypty
4 sztuki
80 dekagramów
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryczki idealne na imprezy jako ostra przekąska. Dość pracochłonne jednak opłaca się gdyż smakują o niebo lepiej niż kupne oraz są zdecydowanie tańsze. Papryczki oczyszczamy z gniazd nasiennych i delikatnie wygrzebujemy nożykiem większość pestek. Serki ugniatamy na jednolitą masę dodajemy oregano i sporo soli. Masę serową najlepiej troszkę przesolić gdyż w połączeniu z olejem i papryczką po prostu "zginie"
Krok 2
Papryczki gotujemy ok 5-7 min, odcedzamy i osuszamy. Każdą papryke nadziewamy porcją serka, to najżmudniejsza część pracy, gdyż trzeba dokładnie nadziewać na całej długości papryczki. Nadziane już papryczki wkładamy do słoików szczelnie aczkolwiek delikatnie (wcześniej na dno dodajemy ząbek czosnku i szczyptę oregano). Następnie mamy dwie opcje do wyboru: Ja zdecydowałam się na zalanie papryczek zimnym olejem co wiąże się z tym że papryczki będą naprawdę bardzo ostre. Natomiast można je również zalać gorącym olejem co w jakimś stopniu zniweluje ich ostrość jednak nie polecam gdyż często zdarza się, że serek się "ścina" i papryczki wychodzą mdłe. Na samą górę również wkładamy ząbek czosnku oraz posypujemy oregano i zakręcamy słoik .
Krok 3
Tak gotowe słoiki wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 dni. Papryczki wychodzą naprawdę ostre, nie wszyscy są w stanie ją jeść, nie pocąc sie na nosie :) Z podanej porcji wyszedł mi duży litrowy słój oraz jeden 0,5 litrowy. Tak więc smacznego;)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej