Ostre papryczki z serkiem (antipasti) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ostre papryczki z serkiem (antipasti)

Autor: Milka87

ratingratingratingratingrating

11

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

4 szczypty

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryczki idealne na imprezy jako ostra przekąska. Dość pracochłonne jednak opłaca się gdyż smakują o niebo lepiej niż kupne oraz są zdecydowanie tańsze. Papryczki oczyszczamy z gniazd nasiennych i delikatnie wygrzebujemy nożykiem większość pestek. Serki ugniatamy na jednolitą masę dodajemy oregano i sporo soli. Masę serową najlepiej troszkę przesolić gdyż w połączeniu z olejem i papryczką po prostu "zginie"

Krok 2

Papryczki gotujemy ok 5-7 min, odcedzamy i osuszamy. Każdą papryke nadziewamy porcją serka, to najżmudniejsza część pracy, gdyż trzeba dokładnie nadziewać na całej długości papryczki. Nadziane już papryczki wkładamy do słoików szczelnie aczkolwiek delikatnie (wcześniej na dno dodajemy ząbek czosnku i szczyptę oregano). Następnie mamy dwie opcje do wyboru: Ja zdecydowałam się na zalanie papryczek zimnym olejem co wiąże się z tym że papryczki będą naprawdę bardzo ostre. Natomiast można je również zalać gorącym olejem co w jakimś stopniu zniweluje ich ostrość jednak nie polecam gdyż często zdarza się, że serek się "ścina" i papryczki wychodzą mdłe. Na samą górę również wkładamy ząbek czosnku oraz posypujemy oregano i zakręcamy słoik .

Krok 3

Tak gotowe słoiki wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 dni. Papryczki wychodzą naprawdę ostre, nie wszyscy są w stanie ją jeść, nie pocąc sie na nosie :) Z podanej porcji wyszedł mi duży litrowy słój oraz jeden 0,5 litrowy. Tak więc smacznego;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre papryczki z serkiem (antipasti) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre papryczki z serkiem (antipasti) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre papryczki z serkiem (antipasti) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre papryczki z serkiem (antipasti) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre papryczki z serkiem (antipasti) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre papryczki z serkiem (antipasti) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre papryczki z serkiem (antipasti) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tofu z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej