Piankowa pychotka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piankowa pychotka

Autor: zuzamm

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 łyżki

krem:

3 łyżki

1 szklanka

4 łyżki

0.5 litra

8 sztuk

25 dekagramów

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: 8 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Z podanych składników pieczemy dwa biszkopty lub jeden (ok. 35minut) i później przekrawamy na pół.

Krok 2

Krem: Zagotować mleko z cukrem. W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając.Całość wystudzoną ucieramy z masłem. Wszystko dzielimy na 2 części.

Krok 3

Przełożenie placków: biszkopt ciemny(namaczamy przygotowaną esencją), krem, pianki Jojo powciskać w krem zostawiając ok. 1 cm luki w które wlewamy tężejącą galaretkę na to dajemy drugą część kremu, biszkopt ciemny(namoczony). Wierzch ciasta smarujemy 3 łyżkami kremu i ścieramy czekoladę lub polewamy polewę.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piankowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piankowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piankowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piankowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piankowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piankowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piankowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piankowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej