Piankowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 sztuki

20 dekagramów

20 dekagramów

1 łyżeczka

1 sztuka

pianka:

2 opakowania

1.5 szklanki

2 opakowania

3 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, żółtka i cukier puder utrzeć do białości.

Krok 2

Ubić pianę z białek na sztywno, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać pianę i skórkę z cytryny.

Krok 3

Lekko wymieszać.

Krok 4

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 min.

Krok 5

Pianka: Truskawkową galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, odstawić do zastygnięcia.

Krok 6

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, ostudzić.

Krok 7

Bitą śmietanę w proszku zmiksować z 1,5 szklanki mleka. Gdy zgęstnieje, dodać zimną galaretkę.

Krok 8

Zastygniętą czerwoną galaretkę pokroić na paski lub w kostkę, dodać do pianki i lekko wymieszać.

Krok 9

Wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.

Krok 10

Pokroić brzoskwinie, ułożyć na wierzchu.

Krok 11

Zalać 2 galaretkami czerwonymi rozmieszanymi w 1,5 szklanki wrzątku.

Krok 12

Schłodzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piankowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piankowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piankowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piankowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piankowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piankowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piankowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ekspresowe ciasto
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej