Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na talerzu ułóż, jedną na drugiej, 3 kulki: czekoladową, truskawkową i śmietankową.
Krok 2
Rurki waflowe przytnij na ¾ długości. Krótsze części wetknij jako ręce bałwana w lody czekoladowe, a dłuższe jako nogi w lody śmietankowe. Pamiętaj, że bałwan ma stać na głowie!
Krok 3
Z posypki w kształcie gwiazdek zrób oczka, nos i uśmiechniętą buzię bałwana, a także guziczki.
Krok 4
Rozpuszczoną polewą domaluj bałwankowi na talerzu czapeczkę, z czerwonej drażetki zrób pompon.
Krok 5
Na nóżki nałóż buty z przekrojonej na pół pianki. Deser z lodami udekoruj piankami i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"
Deser z lodami i piankami „bałwan do góry nogami” to sposób na słodką przekąskę podaną kolorowo i z fantazją. Zaserwujesz go zawsze wtedy, gdy będziesz chciał przyrządzić lody w niecodziennej formie. Gałki lodów ułóż jedna na drugiej. Całość będzie wyglądała najlepiej, jeśli użyjesz różnych smaków i kolorów, np. czekoladowego, śmietankowego i truskawkowego. Czapeczkę zrób z polewy czekoladowej albo bitej śmietany, którą wykorzystasz także do dekoracji talerza. Twarz bałwana wykonaj z posypki – gwiazdek czekoladowych lub orzechów w czekoladzie. Do dekoracji użyj również owoców, które dodatkowo urozmaicą smak lodowego deseru, a także przełamią jego słodycz. Odpowiednie będą borówki, truskawki i brzoskwinie. Talerz wokół figurki lodowej posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami z migdałów. Deser z lodami i piankami „bałwan do góry nogami” udekoruj na koniec np. nitkami karmelowymi. Wypróbuj tę ciekawą alternatywę dla lodów podawanych w klasycznych pucharkach. Przekonaj się, że przygotowywanie deseru może być prawdziwą zabawą.