Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

nadziewane pieczarki:

16 sztuk

24 sztuki

4 sztuki

6 łyżek

8 sztuk

400 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pieczarki oczyścić. Z dużych sztuk odkroić końce nóżek i zdjąć skórkę z kapeluszy. Odkrojone nóżki oraz małe pieczarki drobno posiekać. Zeszklić cebulę na oleju; następnie dodać posiekane pieczarki i czosnek i całość dusić przez chwilkę.

Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - Krok 1

Krok 2

Mięso drobno posiekać i podsmażyć na oleju.

Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - Krok 2

Krok 3

Mięso wymieszać z masą z pieczarek i drobno posiekaną kolendrą. Całość włożyć do wcześniej przygotowanych kapeluszy pieczarek. Tak przygotowane pieczarki piec w piekarniku w temp. ok. 190°C przez 20-30 minut.

Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - Krok 3

Krok 4

Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu.

Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - Krok 4

Krok 5

Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Gotowe buraki pokroić w drobna kostkę. Posypać świeżym koperkiem.

Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: D, E, C, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki nadziewane warzywami i mięsem z piersi kurczaka. Kasza gryczana. Buraki pieczone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej