Łosoś z majonezem – pieczony pod pierzynką | Przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

10 łyżek

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny oraz posiekanym czosnkiem.

Krok 2

Osuszone medaliony z łososia oraz pomidorki posmaruj przygotowanym majonezem.

Krok 3

Tak przygotowane kawałki ryby ułóż razem z pomidorkami w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut, a na koniec posyp pieprzem. Łososia podawaj z ryżem i sałatami.

2

Opinie o przepisie

  • Kiki

    Kiki , 26.01.2025

    Ja do majonezu dodałam łyżeczkę musztardy, genialnie podbiła smak ,a losos niebo w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jędrzej Nowak

    Jędrzej Nowak , 15.05.2015

    szybkie, banalne w przygotowaniu i pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety ruskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzemPieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem

Danie smaczne i proste w przygotowaniu – zainspiruj się i przyrządź łososia w majonezowej oprawie. Smak ryby doskonale podkreśli sos majonezowy, który dla kontrastu dopraw kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz lekko pikantnym cytrynowym pieprzem. Do potrawy wykorzystaj osuszone medaliony łososia. Świetnie będą się prezentować, jeśli umieścisz między nie kawałki pomidorów. W sezonie sięgnij po różne ich rodzaje, np. słodkie pomidory koktajlowe lub malinowe. Efektownie będą się prezentowały także grube plastry tzw. bawolego serca. Tak skomponowanego łososia przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Piecz go krótko w 175°C, sprawdzając czy nadmiernie nie wysechł. Poza pomidorami wśród warzyw mogą się znaleźć również kolorowe kawałki papryk, plastry młodej cukinii, czy talarki z cebuli. Łososia z majonezem i cytrynowym pieprzem podawaj na ciepło w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Przygotuj do niego np. koperkowe purée ziemniaczane, które warto oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.