Półmisek owoców morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Półmisek owoców morza

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

0.5 kilograma

350 gramów

0.5 kilograma

6 sztuk

500 gramów

0.75 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

0.25 szklanki

0.5 litra

0.5 szklanki

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść krewetki i kalmary.

Krok 2

Wyjmij ogony homara ze skorupek i pokrój na 5 cm kawałki. Wszystkie owoce morza skrop oliwą i posyp przyparawą Knorr.

Krok 3

Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni. Wrzuć pokrojony por i posiekany czosnek i chilli. Smaż do miękkości.

Krok 4

Dodaj puszkę pomidorów, wino i sherry, wlej bulion, dopraw szczyptą szafranu. Gotuj pod przykryciem około pół godziny.

Krok 5

Mocno rozgrzej oddzielną patelnię. Smaż owoce morza przez minutę, następnie dodaj je do sosu.

Krok 6

Duś ok minuty. Dopraw całość sokiem z cytryny oraz posiekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Półmisek owoców morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Półmisek owoców morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Półmisek owoców morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Półmisek owoców morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Półmisek owoców morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Półmisek owoców morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Półmisek owoców morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Półmisek owoców morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Grzaniec
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej