Złoty ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złoty ryż

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

3 szczypty

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sitko, płucz zimną wodą tak długo aż ta po wypłynięciu z niego będzie przećroczysta. Osącz dokładnie.

Krok 2

Cebulę obierz o pokrój w drobną kostkę. Bulion rozpuść w 3 szkl. gorącej wody, dodaj do płynu kurkumę i szafran.

Krok 3

W rondlu albo na dużej patelni rozpuść masło. Zeszklij cebulę a następnie dorzuć osączony ryż i smaż mieszając ok. 3 minut. Dolej bulion z przyprawami, doprowadź szybko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do minimum, przykryj je szczelnie i duś ok. 20 minut. Po tym czasie sprawdź czy ryż wchłonął cały płyn i zmiękł. Jeśli nie to zostaw pod przykryciem jeszcze na kilka minut, ale już bez podgrzewania.

Krok 4

Taki ryż jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Świetnie smakuje także sam.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej