Złoty ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złoty ryż

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1.5 szklanki

3 szczypty

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sitko, płucz zimną wodą tak długo aż ta po wypłynięciu z niego będzie przećroczysta. Osącz dokładnie.

Krok 2

Cebulę obierz o pokrój w drobną kostkę. Bulion rozpuść w 3 szkl. gorącej wody, dodaj do płynu kurkumę i szafran.

Krok 3

W rondlu albo na dużej patelni rozpuść masło. Zeszklij cebulę a następnie dorzuć osączony ryż i smaż mieszając ok. 3 minut. Dolej bulion z przyprawami, doprowadź szybko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do minimum, przykryj je szczelnie i duś ok. 20 minut. Po tym czasie sprawdź czy ryż wchłonął cały płyn i zmiękł. Jeśli nie to zostaw pod przykryciem jeszcze na kilka minut, ale już bez podgrzewania.

Krok 4

Taki ryż jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Świetnie smakuje także sam.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej