
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
1.5 szklanki
3 szczypty
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wsyp na sitko, płucz zimną wodą tak długo aż ta po wypłynięciu z niego będzie przećroczysta. Osącz dokładnie.
Krok 2
Cebulę obierz o pokrój w drobną kostkę. Bulion rozpuść w 3 szkl. gorącej wody, dodaj do płynu kurkumę i szafran.
Krok 3
W rondlu albo na dużej patelni rozpuść masło. Zeszklij cebulę a następnie dorzuć osączony ryż i smaż mieszając ok. 3 minut. Dolej bulion z przyprawami, doprowadź szybko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do minimum, przykryj je szczelnie i duś ok. 20 minut. Po tym czasie sprawdź czy ryż wchłonął cały płyn i zmiękł. Jeśli nie to zostaw pod przykryciem jeszcze na kilka minut, ale już bez podgrzewania.
Krok 4
Taki ryż jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Świetnie smakuje także sam.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej