Złoty ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złoty ryż

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1.5 szklanki

3 szczypty

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sitko, płucz zimną wodą tak długo aż ta po wypłynięciu z niego będzie przećroczysta. Osącz dokładnie.

Krok 2

Cebulę obierz o pokrój w drobną kostkę. Bulion rozpuść w 3 szkl. gorącej wody, dodaj do płynu kurkumę i szafran.

Krok 3

W rondlu albo na dużej patelni rozpuść masło. Zeszklij cebulę a następnie dorzuć osączony ryż i smaż mieszając ok. 3 minut. Dolej bulion z przyprawami, doprowadź szybko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do minimum, przykryj je szczelnie i duś ok. 20 minut. Po tym czasie sprawdź czy ryż wchłonął cały płyn i zmiękł. Jeśli nie to zostaw pod przykryciem jeszcze na kilka minut, ale już bez podgrzewania.

Krok 4

Taki ryż jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Świetnie smakuje także sam.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej