Złoty ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złoty ryż

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1.5 szklanki

3 szczypty

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sitko, płucz zimną wodą tak długo aż ta po wypłynięciu z niego będzie przećroczysta. Osącz dokładnie.

Krok 2

Cebulę obierz o pokrój w drobną kostkę. Bulion rozpuść w 3 szkl. gorącej wody, dodaj do płynu kurkumę i szafran.

Krok 3

W rondlu albo na dużej patelni rozpuść masło. Zeszklij cebulę a następnie dorzuć osączony ryż i smaż mieszając ok. 3 minut. Dolej bulion z przyprawami, doprowadź szybko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do minimum, przykryj je szczelnie i duś ok. 20 minut. Po tym czasie sprawdź czy ryż wchłonął cały płyn i zmiękł. Jeśli nie to zostaw pod przykryciem jeszcze na kilka minut, ale już bez podgrzewania.

Krok 4

Taki ryż jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Świetnie smakuje także sam.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złoty  ryż  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej