Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu

Autor: Katarzyna Drabowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

30 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1,5cm. Gotowe ziemniaki obgotowujemy 5 minut we wrzątku, następnie odcedzamy i mieszamy z solą i pieprzem.

Krok 2

Gotowe ziemniaki zapiekamy na złoty kolor w piekarniku w 190st. Żółtka miksujemy z sosem sojowym, zielonym pieprzem i olejem cały czas mieszając do powstania emulsji.

Krok 3

Kiełbasę kroimy wzdłuż na długie ćwiartki i grillujemy na rozgrzanej suchej patelni po 2 min z każdej strony, dociskając łopatką podwawelską do dna patelni.

Krok 4

Wystudzone ziemniaki skrapiamy octem winnym, podajemy z łyżką sosu, posiekaną natką i grillowaną kiełbasą.

Krok 5

Podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha gwarancją jakości i smaku Coraz częściej konsumenci szukają produktów z certyfikatami systemów jakości, jak choćby QAFP. Wśród wyróżnionych tym znakiem są kiełbasy: podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha. Od ubiegłego roku trwa kampania informacyjno-promocyjna nawiązująca do zdrowych i świadomych wyborów konsumentów. Program „Linia Produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” ma na celu upowszechnienie wiedzy o kiełbasach: podwawelskiej ekstra, krakowskiej suchej i żywieckiej. Wysoka jakość promowanych kiełbas wynika z wykorzystania sprawdzonego surowca pochodzącego z certyfikowanej hodowli, która spełnia restrykcyjne wymagania systemu jakości odnośnie żywienia i dobrostanu zwierząt. Charakterystycznego aromatu i zapachu dodaje tradycyjna obróbka: podsuszanie, wędzenie i parzenie. Robiąc zakupy warto zwracać uwagę zarówno na skład i zawartość produktu opisane na etykiecie, a także na oznaczenia systemu jakości, co gwarantuje sprawdzoną jakość.

Katarzyna Drabowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej