Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
1 opakowanie
200 gramów
1 pęczek
30 gramów
3 łyżki
3 łyżki
3 sztuki
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1,5cm. Gotowe ziemniaki obgotowujemy 5 minut we wrzątku, następnie odcedzamy i mieszamy z solą i pieprzem.
Krok 2
Gotowe ziemniaki zapiekamy na złoty kolor w piekarniku w 190st. Żółtka miksujemy z sosem sojowym, zielonym pieprzem i olejem cały czas mieszając do powstania emulsji.
Krok 3
Kiełbasę kroimy wzdłuż na długie ćwiartki i grillujemy na rozgrzanej suchej patelni po 2 min z każdej strony, dociskając łopatką podwawelską do dna patelni.
Krok 4
Wystudzone ziemniaki skrapiamy octem winnym, podajemy z łyżką sosu, posiekaną natką i grillowaną kiełbasą.
Krok 5
Podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha gwarancją jakości i smaku Coraz częściej konsumenci szukają produktów z certyfikatami systemów jakości, jak choćby QAFP. Wśród wyróżnionych tym znakiem są kiełbasy: podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha. Od ubiegłego roku trwa kampania informacyjno-promocyjna nawiązująca do zdrowych i świadomych wyborów konsumentów. Program „Linia Produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” ma na celu upowszechnienie wiedzy o kiełbasach: podwawelskiej ekstra, krakowskiej suchej i żywieckiej. Wysoka jakość promowanych kiełbas wynika z wykorzystania sprawdzonego surowca pochodzącego z certyfikowanej hodowli, która spełnia restrykcyjne wymagania systemu jakości odnośnie żywienia i dobrostanu zwierząt. Charakterystycznego aromatu i zapachu dodaje tradycyjna obróbka: podsuszanie, wędzenie i parzenie. Robiąc zakupy warto zwracać uwagę zarówno na skład i zawartość produktu opisane na etykiecie, a także na oznaczenia systemu jakości, co gwarantuje sprawdzoną jakość.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej