Grillowana podwawelska z sałatką z karmelizowanych ziemniaków i sosem z zielonego pieprzu
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
1 opakowanie
200 gramów
1 pęczek
30 gramów
3 łyżki
3 łyżki
3 sztuki
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1,5cm. Gotowe ziemniaki obgotowujemy 5 minut we wrzątku, następnie odcedzamy i mieszamy z solą i pieprzem.
Krok 2
Gotowe ziemniaki zapiekamy na złoty kolor w piekarniku w 190st. Żółtka miksujemy z sosem sojowym, zielonym pieprzem i olejem cały czas mieszając do powstania emulsji.
Krok 3
Kiełbasę kroimy wzdłuż na długie ćwiartki i grillujemy na rozgrzanej suchej patelni po 2 min z każdej strony, dociskając łopatką podwawelską do dna patelni.
Krok 4
Wystudzone ziemniaki skrapiamy octem winnym, podajemy z łyżką sosu, posiekaną natką i grillowaną kiełbasą.
Krok 5
Podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha gwarancją jakości i smaku Coraz częściej konsumenci szukają produktów z certyfikatami systemów jakości, jak choćby QAFP. Wśród wyróżnionych tym znakiem są kiełbasy: podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha. Od ubiegłego roku trwa kampania informacyjno-promocyjna nawiązująca do zdrowych i świadomych wyborów konsumentów. Program „Linia Produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” ma na celu upowszechnienie wiedzy o kiełbasach: podwawelskiej ekstra, krakowskiej suchej i żywieckiej. Wysoka jakość promowanych kiełbas wynika z wykorzystania sprawdzonego surowca pochodzącego z certyfikowanej hodowli, która spełnia restrykcyjne wymagania systemu jakości odnośnie żywienia i dobrostanu zwierząt. Charakterystycznego aromatu i zapachu dodaje tradycyjna obróbka: podsuszanie, wędzenie i parzenie. Robiąc zakupy warto zwracać uwagę zarówno na skład i zawartość produktu opisane na etykiecie, a także na oznaczenia systemu jakości, co gwarantuje sprawdzoną jakość.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej