Lody borówkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody borówkowe

Autor: Jakub

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagody świeże przepłucz i przebierz z listków i gałązek. Owoce umieść w misce/garnku i zmiksuj na gładko np. przy pomocy blendera.

Krok 2

Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 5 minut.

Krok 3

Część obitej śmietanki dodaj do miski ze zmiksowanymi jagodami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i wmieszaj delikatnie. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku.

Krok 4

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody zblendowałem raz po 2 godzinach mrożenia. Po czym ponownie odstawiłem je do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach. W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody borówkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tarta z ciasta filo
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej