Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

100 mililitrów

1 puszka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować w posolonej wodzie (lub jeżeli macie na rosole). W czasie gotowania ryżu, przygotować sos. Do rondelka przelać pomidory z puszki, dołożyć czerwoną paprykę posiekaną w kostkę, świeżą bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę. Wstawić na palnik, podlać winem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając.

Krok 2

Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos.

Krok 3

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika – pieczemy przez 20 minut (lub 25 minut, jeżeli rybne kawałki są grube) w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem (bez przykrycia). Zajadamy jeszcze ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej