Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy
łatwe
62 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 pęczek
50 mililitrów
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z łososia oczyść z ości i dokładnie wykrój – powinny być jednakowej grubości.

Krok 2
Kawałki łososia natrzyj solą oraz przyprawą Cajun Knorr i odstaw na chwilę do lodówki.

Krok 3
W tym czasie przygotuj bezę. Posiekaj natkę kolendry, oddziel żółtka od białek, z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, posiekaj kapary, oliwki pokrój w plastry. Rozpuść cukier w 50 ml wody, tak aby powstał syrop. Dodaj do niego sok oraz skórkę z cytryny i ocet.

Krok 4
W misce mikserem ubij białka, dodając w trakcie gorący syrop, aż powstanie gęsta, zwarta piana. Połącz ją z mąką ziemniaczaną, oliwkami, kaparami, natką kolendry i kawałkami papryczek jalapeno lub chili.

Krok 5
Na wierzch łososia nałóż grubą warstwę gęstej piany, rybę wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika na ok. 60 minut.


Dobra rada:
Do piany możesz dodać także łyżkę przyprawy Cajun Knorr, która nada potrawie ziołowego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy
Twoje jedyne skojarzenie z bezą to słodkie ciasto z bitą śmietaną i owocami? Możesz to zmienić, przygotowując bezę na słono! Wraz z rybą stworzy danie, jakiego jeszcze nie znasz. Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy to potrawa jak z najlepszej restauracji, którą łatwo przyrządzisz w domu.
Dla kogo?
Dla fanów odkrywania nowych smaków! Słona beza oraz pieczony łosoś wraz z aromatycznymi dodatkami to potrawa, której warto spróbować.
Na jaką okazję?
Pieczony łosoś ze słoną bezą to niecodzienny pomysł na obiad. Potrawę możesz przygotować zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś niebanalnego!
Czy wiesz, że?
Łosoś zawiera dużą ilość DHA i bogaty jest w witaminę B6, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, żeby beza zyskała niezwykły ziołowy aromat, dodaj do piany trochę przyprawy Cajun.