Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy
łatwe
63 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 pęczek
50 mililitrów
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z łososia oczyść z ości i dokładnie wykrój – powinny być jednakowej grubości.

Krok 2
Kawałki łososia natrzyj solą oraz przyprawą Cajun Knorr i odstaw na chwilę do lodówki.

Krok 3
W tym czasie przygotuj bezę. Posiekaj natkę kolendry, oddziel żółtka od białek, z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, posiekaj kapary, oliwki pokrój w plastry. Rozpuść cukier w 50 ml wody, tak aby powstał syrop. Dodaj do niego sok oraz skórkę z cytryny i ocet.

Krok 4
W misce mikserem ubij białka, dodając w trakcie gorący syrop, aż powstanie gęsta, zwarta piana. Połącz ją z mąką ziemniaczaną, oliwkami, kaparami, natką kolendry i kawałkami papryczek jalapeno lub chili.

Krok 5
Na wierzch łososia nałóż grubą warstwę gęstej piany, rybę wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika na ok. 60 minut.


Dobra rada:
Do piany możesz dodać także łyżkę przyprawy Cajun Knorr, która nada potrawie ziołowego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy
Twoje jedyne skojarzenie z bezą to słodkie ciasto z bitą śmietaną i owocami? Możesz to zmienić, przygotowując bezę na słono! Wraz z rybą stworzy danie, jakiego jeszcze nie znasz. Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy to potrawa jak z najlepszej restauracji, którą łatwo przyrządzisz w domu.
Dla kogo?
Dla fanów odkrywania nowych smaków! Słona beza oraz pieczony łosoś wraz z aromatycznymi dodatkami to potrawa, której warto spróbować.
Na jaką okazję?
Pieczony łosoś ze słoną bezą to niecodzienny pomysł na obiad. Potrawę możesz przygotować zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś niebanalnego!
Czy wiesz, że?
Łosoś zawiera dużą ilość DHA i bogaty jest w witaminę B6, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, żeby beza zyskała niezwykły ziołowy aromat, dodaj do piany trochę przyprawy Cajun.