Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

50 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia oczyść z ości i dokładnie wykrój – powinny być jednakowej grubości.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 1

Krok 2

Kawałki łososia natrzyj solą oraz przyprawą Cajun Knorr i odstaw na chwilę do lodówki.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj bezę. Posiekaj natkę kolendry, oddziel żółtka od białek, z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, posiekaj kapary, oliwki pokrój w plastry. Rozpuść cukier w 50 ml wody, tak aby powstał syrop. Dodaj do niego sok oraz skórkę z cytryny i ocet.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 3

Krok 4

W misce mikserem ubij białka, dodając w trakcie gorący syrop, aż powstanie gęsta, zwarta piana. Połącz ją z mąką ziemniaczaną, oliwkami, kaparami, natką kolendry i kawałkami papryczek jalapeno lub chili.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 4

Krok 5

Na wierzch łososia nałóż grubą warstwę gęstej piany, rybę wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika na ok. 60 minut.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do piany możesz dodać także łyżkę przyprawy Cajun Knorr, która nada potrawie ziołowego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezyPieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy

Twoje jedyne skojarzenie z bezą to słodkie ciasto z bitą śmietaną i owocami? Możesz to zmienić, przygotowując bezę na słono! Wraz z rybą stworzy danie, jakiego jeszcze nie znasz. Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy to potrawa jak z najlepszej restauracji, którą łatwo przyrządzisz w domu.

Dla kogo?

Dla fanów odkrywania nowych smaków! Słona beza oraz pieczony łosoś wraz z aromatycznymi dodatkami to potrawa, której warto spróbować.

Na jaką okazję?

Pieczony łosoś ze słoną bezą to niecodzienny pomysł na obiad. Potrawę możesz przygotować zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś niebanalnego!

Czy wiesz, że?

Łosoś zawiera dużą ilość DHA i bogaty jest w witaminę B6, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, żeby beza zyskała niezwykły ziołowy aromat, dodaj do piany trochę przyprawy Cajun.