Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

50 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia oczyść z ości i dokładnie wykrój – powinny być jednakowej grubości.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 1

Krok 2

Kawałki łososia natrzyj solą oraz przyprawą Cajun Knorr i odstaw na chwilę do lodówki.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj bezę. Posiekaj natkę kolendry, oddziel żółtka od białek, z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, posiekaj kapary, oliwki pokrój w plastry. Rozpuść cukier w 50 ml wody, tak aby powstał syrop. Dodaj do niego sok oraz skórkę z cytryny i ocet.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 3

Krok 4

W misce mikserem ubij białka, dodając w trakcie gorący syrop, aż powstanie gęsta, zwarta piana. Połącz ją z mąką ziemniaczaną, oliwkami, kaparami, natką kolendry i kawałkami papryczek jalapeno lub chili.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 4

Krok 5

Na wierzch łososia nałóż grubą warstwę gęstej piany, rybę wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika na ok. 60 minut.

Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do piany możesz dodać także łyżkę przyprawy Cajun Knorr, która nada potrawie ziołowego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezyPieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy

Twoje jedyne skojarzenie z bezą to słodkie ciasto z bitą śmietaną i owocami? Możesz to zmienić, przygotowując bezę na słono! Wraz z rybą stworzy danie, jakiego jeszcze nie znasz. Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy to potrawa jak z najlepszej restauracji, którą łatwo przyrządzisz w domu.

Dla kogo?

Dla fanów odkrywania nowych smaków! Słona beza oraz pieczony łosoś wraz z aromatycznymi dodatkami to potrawa, której warto spróbować.

Na jaką okazję?

Pieczony łosoś ze słoną bezą to niecodzienny pomysł na obiad. Potrawę możesz przygotować zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś niebanalnego!

Czy wiesz, że?

Łosoś zawiera dużą ilość DHA i bogaty jest w witaminę B6, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, żeby beza zyskała niezwykły ziołowy aromat, dodaj do piany trochę przyprawy Cajun.