DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ

Autor: magda henlo

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

25 gramów

200 mililitrów

100 gramów

90 gramów

3 sztuki

1 szczypta

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do drożdży dodać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Resztę ciepłego mleka połączyć z pokrojonym w kosteczkę masłem i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe).

Krok 3

W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, wlać drożdże i delikatnie wymieszać.

Krok 4

Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.

Krok 5

Ciasto wyrabiać ręką w misce przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Krok 6

Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i połączyć w gładką kulę chwilę wyrabiając. Podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na prostokąty ok. 15 x 20 cm. Posypać 1/4 posiekanej czekolady i zwinąć roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 5 kawałków.

Krok 7

Układać na blachę z papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów, odstawić na paręnaście minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.

Krok 8

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej