DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ

Autor: magda henlo

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

25 gramów

200 mililitrów

100 gramów

90 gramów

3 sztuki

1 szczypta

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do drożdży dodać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Resztę ciepłego mleka połączyć z pokrojonym w kosteczkę masłem i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe).

Krok 3

W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, wlać drożdże i delikatnie wymieszać.

Krok 4

Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.

Krok 5

Ciasto wyrabiać ręką w misce przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Krok 6

Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i połączyć w gładką kulę chwilę wyrabiając. Podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na prostokąty ok. 15 x 20 cm. Posypać 1/4 posiekanej czekolady i zwinąć roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 5 kawałków.

Krok 7

Układać na blachę z papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów, odstawić na paręnaście minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.

Krok 8

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej