Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki.
Krok 2
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda
Krok 3
Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wkładamy udka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.
Krok 4
Następnie dodajemy obrane warzywa i sól. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, podsmażone pieczarki i przyprawy.
Krok 5
Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dolewamy wody. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej