Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki

Autor: Duncia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki.

Krok 2

Cebulę kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda

Krok 3

Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wkładamy udka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.

Krok 4

Następnie dodajemy obrane warzywa i sól. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, podsmażone pieczarki i przyprawy.

Krok 5

Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dolewamy wody. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku.

Tagi:ZUPY
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej