Krem pieczarkowy z nutką trufli i kulkami z brukselki
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyc i pokroic w paski.Wrzucic do garnka razem z pokrojonym czosnkiem oraz odrobiną masła.Zagotowac ciągle mieszając.Następnie wlac bulion,przykryc i gotowac przez 10 min.
Krok 2
Na końcu dodac sól i pieprz do smaku,oraz mleko lub śmietanę 30%,zamieszac i wszystko zmiksowac blenderem razem z puree ziemniaczanym na jednolitą masę.
Krok 3
Do zupy brukselkowej dodac jajko,ziemniaki,sól i pieprz.Wszystko zmiksowac jeśli masa będzie za rzadka dodac 2-3 łyżki mąki i zamieszac.Formowac kulki obtaczac je w bułce tartej i smażyc w garnuszku z rozgrzanym olejem.Podawac w bulionówce lub w filiżance z dodatkiem jednej łyżeczki oliwy truflowej oraz z kuleczkami brukselkowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej