Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

600 mililitrów

50 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.

Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - Krok 1

Krok 2

Całość zalej gotowym wywarem mięsno- warzywnym. Gotuj około 30 minut, do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - Krok 2

Krok 3

Zupę pieczarkową Knorr wymieszaj z piwem. Dodaj do gotującego się wywaru, gotuj około 4 minut.

Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - Krok 3

Krok 4

Śmietanę wymieszaj z żółtkiem. Dodaj do zupy. Garnek natychmiast odstaw na bok - już nie gotuj.

Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - Krok 4

Krok 5

Zupę podawaj posypaną pokrojonym szczypiorem.

Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowa z ciemnym piwemZupa pieczarkowa z ciemnym piwem

Łącząca w sobie różne smaki pieczarkowa z ciemnym piwem przypadnie do gustu szczególnie zwolennikom wyrazistych zup. Przygotowuje się ją z wędzonego boczku podsmażonego z ziemniakami i cebulą oraz z wywaru mięsnego. Całość przyprawia się śmietaną wymieszaną z żółtkiem, co dodaje zupie gęstości. Dodatek ciemnego piwa sprawia, że potrawa zyskuje delikatną naturalną gorycz. Kremowa i wyrazista zupa pieczarkowa serwowana jest ze świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem. Często podaje się ją też z natką pietruszki. Jako dodatek dołącz do niej chrupiącą pajdę wiejskiego chleba lub przyrumienione w piekarniku grzanki czosnkowe. Tego rodzaju danie będzie się świetnie komponować również z chipsem z plastra boczku lub startego parmezanu. Jeśli chcesz wzbogacić je jeszcze o mięsne dodatki, przygotuj klopsy z ziołami, a następnie dorzuć do zupy pieczarkowej. Będzie też doskonale smakować posypana ziołowymi grzankami. Jak ją przygotować? Przekonaj się, zaglądając do podanego przepisu. Życzymy smacznego.