Zupa „Meksykańska” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa „Meksykańska”

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

3

heart
35 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

1 gram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą paprykę chilli i czerwoną paprykę najpierw pokroić w drobną kostkę.

Krok 2

Następnie przygotować 1 litr wody w garnku i wstawić na gaz tak, by się nieco podgrzała. W międzyczasie dorzucić kostkę rosołową. Po rozpuszczeniu kostki rosołowej do wody wrzucić oba rodzaje papryki. Poczekać do momentu zagotowania.

Krok 3

Kiedy już woda z paprykami się zagotuje, dodać do całości puszkę pomidorów. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i na końcu fasolkę, również odsączoną.

Krok 4

W międzyczasie należy posiekać cebulkę w drobna kostkę. Następnie podsmażyć ja na patelni tak, by się delikatnie zarumieniła, po czym dodać do niej mięso mielone, sól i pieprz. Wszystko podsmażyć i dodać do zupy.

Krok 5

Całość gotować na małym ogniu i dodać sambal oelek. Na koniec do smaku można dodać jeszcze czosnek granulowany oraz doprawić według uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa „Meksykańska” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa „Meksykańska” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa „Meksykańska” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa „Meksykańska” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa „Meksykańska” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa „Meksykańska” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa „Meksykańska” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa „Meksykańska” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej