Serowa zupa z klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowa zupa z klopsikami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

3

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 szczypta

1 szklanka

3 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

500 gramów

3 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wode zagotować dodac 2 kostki knorr. Zrobić bulion.

Krok 2

Jedno jajko rozmieszać z 1/2 kostki knorr, dodać mięso mielone, posiekaną natkę, bułkę tartą, 3 łyżki startego sera, łyżeczkę oregano i szczypte pieprzu. Wymieszać, wyrobic na mase.

Krok 3

Z masy wilgotnymi dłońmi uformować maleńkie pulpeciki. Włożyć je do gotującego się bulionu i gotować ok 10 minut. W misce roztrzepać 2 jajka, dodać resztę sera żółtego, oregano, pieprz i wymieszać dokładnie. Z bulionu wyłowić pulpeciki, odstawić.

Krok 4

Bulion wyłączyć. Masę jajeczną wlać ostrożnie do zupy cały czas mieszając żeby się jajka za bardzo nie ścięły. Dodać ponownie pulpeciki wymieszać. Podawać od razu na talerzu posypaną natką, startym serem i pieprzem.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowa zupa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowa zupa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowa zupa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowa zupa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowa zupa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowa zupa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowa zupa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowa zupa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej