
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
5 szczypt
3 sztuki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa myjemy. Bakłażan i przekrojoną na pół paprykę wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, 45 minut. Po 20 minutach dokładamy do nich pomidory.
Krok 2
Po upieczeniu, ściągamy skórkę z warzyw i następnie kroimy w kostkę. Cebulą kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wszystkiego posiekane listki pietruszki wraz z czosnkiem.
Krok 3
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej