
Składniki
100 gramów
600 gramów
300 gramów
260 gramów
130 gramów
330 gramów
30 gramów
30 gramów
200 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wykonanie spodu na zimno: Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, najlepiej użyć blaszki z wyciąganym dnem. Na dno kładziemy spory kawałek folii aluminiowej, następnie nakładamy obręcz i wystające części folii owijamy z zewnątrz obręczy . Herbatniki kruszymy, trzeba dobrze rozgnieść herbatniki na drobny pył (np. możesz je włożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć wałkiem do ciasta, ewentualnie można je rozgnieść za pomocą drewnianego tłuczka do ziemniaków lub użyć blendera) W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Taką jeszcze ciepłą masą, wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy powierzchnię używając do tego łyżki, studzimy i wstawiamy do lodówki. Jako spodu możemy użyć ciastek biszkoptowych, biszkoptu tradycyjnego lub czekoladowego :D
Krok 2
Warstwa waniliowa: W jednej szklance wody przygotowujemy żelatynę z 4 łyżeczek. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w robocie mieszamy, na najniższych obrotach: serki waniliowe z jogurtem naturalnym, dodajemy1 łyżkę cukru pudru, następnie cukier waniliowy. Gdy wszystko będzie połączone wlewamy powoli, cienką strugą przestudzoną żelatynę. Waniliową masę wykładamy na spód w tortownicy i wstawiamy do lodówki.
Krok 3
Warstwa kawowa: W 0,5 szklanki wody przygotowujemy żelatynę z 4 łyżeczek. Odstawiamy do przestudzenia. Zaparzamy 0,5 szklanki mocnej kawy, można użyć kawy rozpuszczalnej ale najlepsza jest świeżo zmielona espesso. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w robocie mieszamy, na najniższych obrotach: serki naturalne z jogurtem , dodajemy1 łyżkę cukru pudru (jeśli uda się kupić, można zamienić 1 jogurt naturalny na kawowy. Wtedy dodać ok 1/2 łyżki cukru pudru ). Gdy wszystko będzie połączone wlewamy powoli, cienką strugą przestudzoną kawę a potem żelatynę. Wykładamy na zastygniętą warstwę waniliową i wstawiamy do lodówki.
Krok 4
Warstwa kokosowa : W jednej szklance wody przygotowujemy żelatynę z 4 łyżeczek. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w robocie mieszamy, na najniższych obrotach: serki naturalne z jogurtem kokosowym ( można użyć migdałowego) , dodajemy1 łyżkę cukru pudru. (Opcjonalnie można użyć jogurtu naturalnego. Aby uzyskać smak kokos/migdał, dodać zapach/esencję. Po zmiksowaniu serków z cukrem, ciągle miksując dodajemy parę kropel zapachu.) Gdy wszystko będzie połączone wlewamy powoli, cienką strugą przestudzoną żelatynę. Wykładamy na zastygnięte warstwy waniliową i kawową następnie wstawiamy do lodówki.
Krok 5
Dekorujemy bitą śmietaną i kakao lub w dowolny sposób wedle gustu i uznania.
Krok 6
Uwagi: Można dodać do warstw rodzynki albo wiśnie albo inne owoce. Bita śmietana jest dla łasuchów ;) - można pominąć. Udekorować możemy, oczywiście, w dowolny sposób wedle gustu i uznania :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej