Sernik na zimno CAPPUCINO przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik na zimno CAPPUCINO

Autor: Anna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

600 gramów

300 gramów

260 gramów

130 gramów

330 gramów

30 gramów

30 gramów

200 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie spodu na zimno: Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, najlepiej użyć blaszki z wyciąganym dnem. Na dno kładziemy spory kawałek folii aluminiowej, następnie nakładamy obręcz i wystające części folii owijamy z zewnątrz obręczy . Herbatniki kruszymy, trzeba dobrze rozgnieść herbatniki na drobny pył (np. możesz je włożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć wałkiem do ciasta, ewentualnie można je rozgnieść za pomocą drewnianego tłuczka do ziemniaków lub użyć blendera) W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Taką jeszcze ciepłą masą, wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy powierzchnię używając do tego łyżki, studzimy i wstawiamy do lodówki. Jako spodu możemy użyć ciastek biszkoptowych, biszkoptu tradycyjnego lub czekoladowego :D

Krok 2

Warstwa waniliowa: W jednej szklance wody przygotowujemy żelatynę z 4 łyżeczek. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w robocie mieszamy, na najniższych obrotach: serki waniliowe z jogurtem naturalnym, dodajemy1 łyżkę cukru pudru, następnie cukier waniliowy. Gdy wszystko będzie połączone wlewamy powoli, cienką strugą przestudzoną żelatynę. Waniliową masę wykładamy na spód w tortownicy i wstawiamy do lodówki.

Krok 3

Warstwa kawowa: W 0,5 szklanki wody przygotowujemy żelatynę z 4 łyżeczek. Odstawiamy do przestudzenia. Zaparzamy 0,5 szklanki mocnej kawy, można użyć kawy rozpuszczalnej ale najlepsza jest świeżo zmielona espesso. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w robocie mieszamy, na najniższych obrotach: serki naturalne z jogurtem , dodajemy1 łyżkę cukru pudru (jeśli uda się kupić, można zamienić 1 jogurt naturalny na kawowy. Wtedy dodać ok 1/2 łyżki cukru pudru ). Gdy wszystko będzie połączone wlewamy powoli, cienką strugą przestudzoną kawę a potem żelatynę. Wykładamy na zastygniętą warstwę waniliową i wstawiamy do lodówki.

Krok 4

Warstwa kokosowa : W jednej szklance wody przygotowujemy żelatynę z 4 łyżeczek. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w robocie mieszamy, na najniższych obrotach: serki naturalne z jogurtem kokosowym ( można użyć migdałowego) , dodajemy1 łyżkę cukru pudru. (Opcjonalnie można użyć jogurtu naturalnego. Aby uzyskać smak kokos/migdał, dodać zapach/esencję. Po zmiksowaniu serków z cukrem, ciągle miksując dodajemy parę kropel zapachu.) Gdy wszystko będzie połączone wlewamy powoli, cienką strugą przestudzoną żelatynę. Wykładamy na zastygnięte warstwy waniliową i kawową następnie wstawiamy do lodówki.

Krok 5

Dekorujemy bitą śmietaną i kakao lub w dowolny sposób wedle gustu i uznania.

Krok 6

Uwagi: Można dodać do warstw rodzynki albo wiśnie albo inne owoce. Bita śmietana jest dla łasuchów ;) - można pominąć. Udekorować możemy, oczywiście, w dowolny sposób wedle gustu i uznania :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej