Sernik na zimno CAPPUCINO przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik na zimno CAPPUCINO

Autor: Anna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

600 gramów

300 gramów

260 gramów

130 gramów

330 gramów

30 gramów

30 gramów

200 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie spodu na zimno: Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, najlepiej użyć blaszki z wyciąganym dnem. Na dno kładziemy spory kawałek folii aluminiowej, następnie nakładamy obręcz i wystające części folii owijamy z zewnątrz obręczy . Herbatniki kruszymy, trzeba dobrze rozgnieść herbatniki na drobny pył (np. możesz je włożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć wałkiem do ciasta, ewentualnie można je rozgnieść za pomocą drewnianego tłuczka do ziemniaków lub użyć blendera) W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Taką jeszcze ciepłą masą, wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy powierzchnię używając do tego łyżki, studzimy i wstawiamy do lodówki. Jako spodu możemy użyć ciastek biszkoptowych, biszkoptu tradycyjnego lub czekoladowego :D

Krok 2

Warstwa waniliowa: W jednej szklance wody przygotowujemy żelatynę z 4 łyżeczek. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w robocie mieszamy, na najniższych obrotach: serki waniliowe z jogurtem naturalnym, dodajemy1 łyżkę cukru pudru, następnie cukier waniliowy. Gdy wszystko będzie połączone wlewamy powoli, cienką strugą przestudzoną żelatynę. Waniliową masę wykładamy na spód w tortownicy i wstawiamy do lodówki.

Krok 3

Warstwa kawowa: W 0,5 szklanki wody przygotowujemy żelatynę z 4 łyżeczek. Odstawiamy do przestudzenia. Zaparzamy 0,5 szklanki mocnej kawy, można użyć kawy rozpuszczalnej ale najlepsza jest świeżo zmielona espesso. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w robocie mieszamy, na najniższych obrotach: serki naturalne z jogurtem , dodajemy1 łyżkę cukru pudru (jeśli uda się kupić, można zamienić 1 jogurt naturalny na kawowy. Wtedy dodać ok 1/2 łyżki cukru pudru ). Gdy wszystko będzie połączone wlewamy powoli, cienką strugą przestudzoną kawę a potem żelatynę. Wykładamy na zastygniętą warstwę waniliową i wstawiamy do lodówki.

Krok 4

Warstwa kokosowa : W jednej szklance wody przygotowujemy żelatynę z 4 łyżeczek. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w robocie mieszamy, na najniższych obrotach: serki naturalne z jogurtem kokosowym ( można użyć migdałowego) , dodajemy1 łyżkę cukru pudru. (Opcjonalnie można użyć jogurtu naturalnego. Aby uzyskać smak kokos/migdał, dodać zapach/esencję. Po zmiksowaniu serków z cukrem, ciągle miksując dodajemy parę kropel zapachu.) Gdy wszystko będzie połączone wlewamy powoli, cienką strugą przestudzoną żelatynę. Wykładamy na zastygnięte warstwy waniliową i kawową następnie wstawiamy do lodówki.

Krok 5

Dekorujemy bitą śmietaną i kakao lub w dowolny sposób wedle gustu i uznania.

Krok 6

Uwagi: Można dodać do warstw rodzynki albo wiśnie albo inne owoce. Bita śmietana jest dla łasuchów ;) - można pominąć. Udekorować możemy, oczywiście, w dowolny sposób wedle gustu i uznania :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik na zimno CAPPUCINO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
talerz przystawek
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej