Pizzerinki z pesto i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizzerinki z pesto i szynką

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

50 gramów

1 gram

4 łyżki

9 sztuk

1 opakowanie

10 łyżeczek

1 sztuka

1 gram

1 dekagram

18 sztuk

9 sztuk

9 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże przekładam do miski, dodaję szczyptę cukru, wodę letnią 150 ml mieszam. Wsypuję mąkę, dodaję sól, olej i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, wkładam do piekarnika temp 50 stopni na 30 minut aż podrośnie.

Krok 2

Ciasto dzielę na 9 części i formuję małe pizzerinki. Wykładam je na blaszkę do pieczenia z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni. Każda pizzerinkę smaruję pesto, układam polówki pomidorków, oliwki, papryczkę chili pokrojoną, plaster szynki.

Krok 3

Piekarnik zmniejszam na temp 230 stopni i piekę pizzerinki 10 minut. Wyłączam piekarnik, układam kulki mozzarelli. Zostawiam w piekarniku na chwilę aż się rozpuszczą. Posypuję oregano, bazylią świeżą.

Krok 4

Pizzerinki z pesto i szynką

Pizzerinki z pesto i szynką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej