Pizzerinki z pesto i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizzerinki z pesto i szynką

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

50 gramów

1 gram

4 łyżki

9 sztuk

1 opakowanie

10 łyżeczek

1 sztuka

1 gram

1 dekagram

18 sztuk

9 sztuk

9 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże przekładam do miski, dodaję szczyptę cukru, wodę letnią 150 ml mieszam. Wsypuję mąkę, dodaję sól, olej i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, wkładam do piekarnika temp 50 stopni na 30 minut aż podrośnie.

Krok 2

Ciasto dzielę na 9 części i formuję małe pizzerinki. Wykładam je na blaszkę do pieczenia z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni. Każda pizzerinkę smaruję pesto, układam polówki pomidorków, oliwki, papryczkę chili pokrojoną, plaster szynki.

Krok 3

Piekarnik zmniejszam na temp 230 stopni i piekę pizzerinki 10 minut. Wyłączam piekarnik, układam kulki mozzarelli. Zostawiam w piekarniku na chwilę aż się rozpuszczą. Posypuję oregano, bazylią świeżą.

Krok 4

Pizzerinki z pesto i szynką

Pizzerinki z pesto i szynką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej